A mostani EESZT csatlakozásra kötelezett orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak 2019. december végéig kellett megkezdeniük adminisztrációs csatlakozásukat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez. Az ezt követő 5 hónap a technikai csatlakozás időszaka volt, melynek határideje 2020. június 1-je.

A kötelező adatszolgáltatás megkezdésének időpontja 2019. október 15-étől ismert. Összesen 198 medikai szoftverfejlesztő cég számtalan akkreditált programja áll rendelkezésre, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára biztosítsa a kötelezettségek maradéktalan betartását. Az Emmi szerint az EESZT-hez csatlakozni képes medikai rendszerek minden adminisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettséget kezelnek, és elektronikus vényíró programmal rendelkeznek.

Azok a szolgáltatók, akiknek a medikai rendszere nem képes az EESZT-csatlakozásra, mint például az ORKA, illetve az alapellátó fogorvosok által használt Tételes Fogászati program (TETFOG), folyamatosan bővülő kínálatból választhatnak akkreditált medikai szoftvert. Azon, jellemzően egészen kicsi, szolgáltatók számára, melyek eddig semmilyen számítógépes szoftvert nem használtak az ellátások adminisztrálásához, majd a miniHIS rendszer nyújthat segítséget az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében.

Az ingyenes, webes felületről elérhető rendszer nem lesz alkalmas NEAK adatszolgáltatásra, és nem helyettesítheti az ellátást hatékonyan támogató medikai rendszereket - figyelmeztet közleményében a minisztérium.

A közlemény szerint a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt hangsúlyossá váltak az EESZT nyújtotta előnyök, aminek köszönhetően megnőtt a csatlakozó magánszolgáltatók száma. Az EESZT felkészült a magánszolgáltatói adatok fogadására, kezelésére - írják.