Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országos küldöttgyűlés 2019 novemberében adott felhatalmazást a MOK elnökségének az úgynevezett önként vállalt többletmunka-szerződések felmondásának megszervezésére - emlékeztet közleményében a MOK. Mivel a kormány által benyújtott 2021-es költségvetés-tervezet nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét, 2020 májusában a kamara területi szervezeteinek tanácsa határozatában megerősítette a korábbi felhatalmazást. Mint írják, ennek értelmében megkezdik az önként vállalt többletmunka-szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatok gyűjtését és letétbe helyezését.

Az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik - hangsúlyozza a szervezet, hozzátéve, hogy felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót.

Mennyit keresnek az orvosok?

Ma Magyarországon egy kezdő orvos - a gyorséttermi dolgozókéval azonos - 900 forintos nettó alap órabért, egy szakorvos pedig - a szakmunkás bérektől is elmaradó - 1700 forintos nettó alap órabért visz haza közalkalmazottként. Mindeközben a kamara adatai szerint az orvosok körében a 60-70 órás munkahetek általánosnak mondhatók. Átlagos ügyeleti beosztással számolva egy orvos körülbelül 50-55 éves korára dolgozik annyit, mint a napi 8 órában dolgozók 65 éves korukra, és évi 60 éjszakát tölt távol a családjától.

Álmos Péter, MOK alelnök szerint a betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. Úgy véli, az önként vállalt többletmunka és a külső ügyeleti vállalások felmondásával felhívják a döntéshozók figyelmét az egészségügyi ellátórendszer sérülékenységére és a változás halaszthatatlanságára.

A közleményben megjegyzik, hogy a kamara aktív résztvevője a belügyminiszter által napokban életre hívott Bérrendezési Munkacsoportnak, és üdvözli a kormányzat bérrendezés iránti elkötelezettségét, azonban az orvostársadalom csak azt tekinti valós eredménynek, ha megtörténik a bérek rendezése a tiszta, átlátható, hálapénzmentes, biztonságos egészségügy kialakításának első lépéseként.

Az önként vállalt túlmunka és a külső ügyeleti vállalások felmondásának letétbe helyezése június 19-én megkezdődött, ugyanakkor az elnökség bízik abban, hogy a gyűjtési időszak alatt megállapodás születik az egészségügyi bérrendezéséről, és így a felmondások élesítése elkerülhetővé válik.