Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat legfrissebb számai pontosan mutatják, hogy mennyire keveset költ a magyar állam az egészségügyre. Fejenként 853 euró volt Magyarországon az egy főre jutó éves egészségügyi ráfordítás; Szlovákiában negyedével, Csehországban harmadával többet költenek egy ember egészségére, mint nálunk - idézi Ujhelyi a magyar állam egészségügyi kiadásainak legfrissebb, nemzetközi összehasonlítást is lehetővé tévő adatait. A szocialista EP-képviselő - közleménye szerint - a napokban sokadik alkalommal adott be írásbeli kérdést az Európai Bizottsághoz a magyar egészségügy helyzetének javítása, fejlesztése érdekében.

A Vytenis Andriukaitis egészségügyi biztostól kapott válaszból többek között kiderült: a testület a Magyarországról szóló országjelentésében kiértékelte a magyar egészségügyi rendszer helyzetét, mely szerint bár az egészségügyi eredmények javulnak, az uniós átlaghoz képest továbbra is alulmaradnak. Az uniós biztos hozzátette, hogy miközben a gyógyítással elkerülhető halálozási arányszám az EU-ban átlagosan javul, Magyarországé továbbra is a legmagasabbak között van, ami arra utal, hogy az időszerű és hatékony ellátáshoz való hozzáférés jelentős javításra szorul.

Andriukaitis közölte, hogy a Fidesz-kormány kérésére az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Szolgálata technikai támogatást nyújt a magyar egészségügyi rendszer átalakításában, különös tekintettel az egészségügyi alapellátás és a járóbeteg-ellátás minőségének javításában. Nem plusz anyagi, hanem szellemi támogatásról van szó; vagyis a magyar kormány Brüsszeltől kért tanácsot az egészségügyi ellátás reformjához - hangsúlyozza Ujhelyi. A képviselő a Bizottságtól úgy értesült, hogy a munka még nem kezdődött meg, egyelőre csak az együttműködés kereteinek kidolgozása zajlik, vagyis, mint Ujhelyi fogalmaz, a kormány attól az Európai Uniótól kér szakmai segítséget, amelyet ellenségnek állít be milliárdos uszító kampányaiban.