Újra elbukhatnak az egészségügyi reformtervek

Csaknem egyidejűleg 3 különböző egészségügyi reformcsomag is nyilvánosságra került a napokban, nagyívű változásra azonban mégsem lehet számítani - az okokat a Népszava veszi sorra.
Szepesi Anita, 2019. március 11. hétfő, 10:19
Fotó: Getty Images

Kásler csomagja már a tárcaközi egyeztetésen elvérzett, az MNB egészségügyet érintő javaslataiból már tavaly sem lett semmi, a Pénzügyminisztérium csomagjának megvalósítását pedig az ott megjelölt határidők teszik kétségessé. Mihályi Péter egészségügyi reform-közgazdász is szkeptikusan nyilatkozott a lap kérdésére a napvilágra került tervek megvalósulási esélyeiről.

Elmondta, a három különböző program csaknem egyidejű megjelenése eleve a kormányzati konszenzus hiányáról tanúskodik. Az MNB-csomag magánbiztosításokkal kapcsolatos része az SZDSZ által javasolt biztosítási reformra hajaz, ám szerinte a magánbiztosítók beszállása kétséges. Mihályi szerint a magyar állami egészségügy nem is annyira rossz, hogy mindenki elmeneküljön onnan.

Véleménye szerint a versenyképességhez az egészségügynek nincs köze, ráadásul míg a versenyképesség javításában az Orbán-kormány számos mutató szerint sikeres, addig Orbánnak esze ágban sincs az egészségüggyel kiemelten foglalkozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK