Pályázati támogatásból fejleszthet a Semmelweis Egyetem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tématerületi Kiválósági Programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert el a Semmelweis Egyetem. Merkely Béla rektor az ez alkalomból rendezett sajtótájékoztatón elmondta, az egyetem támogatott kutatásainak legfőbb szempontja, hogy közvetlenül és lehetőség szerint mihamarabb a klinikumban, a betegek gyógyításában hasznosuljanak - olvasható a Semmelweis Hírekben.
Szepesi Anita, 2019. június 3. hétfő, 16:25
Fotó: Napi.hu

A 2019. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetemi és állami kutatóintézet 55 tématerülete mintegy 14,6 milliárd forint értékben kapott támogatást - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Semmelweis Szalonban. Emlékeztetett rá, az ITM által meghirdetett pályázatoknak - az európai uniós támogatási rendszerhez igazodva - három pillére van. Az első pillér a legkiemelkedőbb kutatóknak járó kiválósági támogatás, a második a tématerületi kiválósági támogatás, a harmadik pedig az innovációs terület, vagyis a termékfejlesztések.

A Tématerületi Kiválósági Program célja a kutatási feltételrendszer társadalmi-gazdasági kihívásokhoz való igazítása, a kutatásfejlesztési és innovációs fókusz erősítése és a tudományos produktivitás növelése - idézi a minisztert a Semmelweis Hírek. A négy kijelölt kutatási terület - biztonságos társadalom és környezet, ipar és digitalizáció, egészség, kultúra és család - közül a legtöbb támogatást az egészséggel kapcsolatos kutatást végző intézmények nyerték el, ezen belül a Semmelweis Egyetem kiemelkedően teljesített - mondta Palkovics.

Merkely Béla rektor elmondta, a pályázat során az egészségipar azon területeire koncentráltak, amelyek napjainkban meghatározóak, az egyetem kutatói már rendelkeznek tapasztalatokkal a területen és a meglévő, valamint a jövőbeli ipari kapcsolatok miatt kiemelt fontosságúak. Az egyetem pályázatának főbb pillérei a bioimaging, a bionika, a digitális biomarker és a transzlációs biotechnológia; ezeket köti össze a mesterséges intelligencia kutatása, fejlesztése.

A támogatás segítségével 11 transzlációs alprojekt valósul meg az egyetem klinikáin és három karán. Ezek közül is kiemelkednek azok a projektek, amelyek a legfőbb halálokok korai diagnózisához vezetnek, így az érrendszerre vonatkozó diagnosztikus képalkotást segítő nanorészecskés kontrasztanyag fejlesztése; a Mesterséges Intelligencia Alapú Kardiológiai Döntéstámogató Rendszer és Digitális Asszisztens létrehozása; a daganatterápia hatékonyságát növelő algoritmus fejlesztése; a továbbiakban egy mesterséges intelligencia alapú rendszer fejlesztése; az Egészségügyi Menedzserképző Központban a betegutak optimalizálását lehetővé tevő rendszer kifejlesztése.

HOZZÁSZÓLÁSOK