Két helyszín verseng a szuperkórházért - Karácsony az Etelére tenné

Az Etele tér környéke jobb lenne az új fővárosi centrumkórház számára, mint a Dobogó városrész, egyelőre mindkét helyszínt vizsgálják - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Világgazdaságnak.
Szepesi Anita, 2020. március 5. csütörtök, 08:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az új budapesti centrumkórház helyszíneként a XI. kerületi Dobogó városrészt és az Etele tér környékét vizsgálta érdemben a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa múlt heti ülésén. Döntés néhány hónapon belül várható - mondta a napilapnak Karácsony Gergely főpolgármester.

Miért jobb?

A közösségi közlekedési lehetőségek, a vonatok, a 4-es metró, a távolsági buszok elérhetősége miatt Karácsony szerint az Etele út környéki helyszín jobb, és a Fővárosi Önkormányzat a saját tulajdonát is hajlandó hasznosítani. Közel egymillió embert kiszolgáló intézetet nem lenne helyes úgy megépíteni, hogy a közösségi közlekedés hiányzik, s akár a 4-es metró meghosszabbítása is érintheti a területet - fejtegette a főpolgármester.

Egyelőre vizsgálják a két helyszínt, az például orvosszakmai kérdés, hogy a közlekedés által okozott rezgések hogyan befolyásolják a lézeres műtéteket.

Random költés helyett

Az Egészséges Budapest program (EBP) keretében megvalósuló, 2020-ra szóló 10 milliárd forintos fővárosi egészségügyi fejlesztésekről már született egy döntés, de érdemes lenne a kerületek fejlesztési elképzeléseit hosszabb időtávban átgondolni - mondta Karácsony.

Szerinte a kormány nyitott rá, hogy a fennmaradó 40 milliárd forint elköltéséről egy koncepcióalkotás révén előre állapodjanak meg, ne random döntések határozzák meg a pénzek felhasználását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.03.05 08:55

A témában mindenki kormánypért , ellenzék, orvosok egy szájból hideget és meleget fuj egyszerre,
egyrészt nincs pénz az egészségügyre, nincs semmi, minden kórház romokban, nincs orvos, nincsápoló, végtelen sorok, aztán mint a tékozló fiu, aki kábítószerezi magát és a közpénz nem számít, végtelen rendelkezésre áll, álljunk neki egy puskás tadionnyi beruházásnak (különben logikus, ha a rómaiak építhettek Kolosszeumot, náluk különb nép miért ne puskást)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html