Megnyomták a vészcsengőt a kórházi beszállítók

Az egészségügyi ellátórendszer lejárt adósságállománya mára meghaladta a 60 milliárd forintot. Ez a volumen már nemcsak a beszállító cégek működését, de sok esetben a fennmaradásukat veszélyezteti. Az egészségügy alulfinanszírozottságának tovagyűrűző hatásai miatt a betegellátás is veszélybe kerülhet -írja a közleményében az Orvostechnikai Szövetség (OSZ), azonnali kormányintézkedéseket sürgetve az adósságrendezés érdekében.
Szepesi Anita, 2019. október 28. hétfő, 11:30
Fotó: Getty Images

Az OSZ üdvözli, hogy az elmúlt három évben a kormány évente körülbelül tízmilliárd forintot fordított a kórházak konszolidációjára, azaz a működésük hatékonyabbá, racionálisabbá tételére. Ugyanakkor az ellátórendszer évközi működéséből hiányzó forrásokat évről évre a beszállítók finanszírozzák, évente 50-60 milliárd forinttal - hangsúlyozzák a közleményben a beszállítók. Ugyan a felhalmozódott adósság egy részét a kormány időről időre rendezte, de rendszerszintű változtatásokra mind ez idáig nem került sor.

Álláspontjuk szerint a végrehajtandó intézkedéseket mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Pénzügyminisztérium versenyképességi programja tartalmazza. Ráadásul ma Magyarország tudja felmutatni az egyik legnagyobb gazdasági növekedést az Európai Unióban, így elvileg a forrásigényes intézkedések pénzügyi fedezete is a kormány rendelkezésére áll.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint is nagy terhet jelent a beszállító cégeknek az esetenként 12 hónapot is elérő fizetési késedelem. A késedelmes fizetés különösen azokat a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat sújtja, amelyeket a kormány kiemelten kíván támogatni  - emlékeztet a szakszövetség.

Mindezek alapján arra kérik a kormányt, hogy tegyék meg a tovább nem halogatható és a magyar egészségügy rendszerszintű átalakításához szükséges lépéseket. A változás elsősorban az egészségügyi ellátásokat igénybe vevő magyar emberek érdeke, miközben megoldást nyújtana az egészségügyben dolgozók és az egészségügyet termékekkel, szolgáltatásokkal ellátó vállalkozások problémáira is - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Balazska0608, 2019.11.02 17:33

A beszállítók menjenek el az üres stadionok elé tüntetni, mert ott van a pénzük. Na és persze a gázszerelő (stroman) házához, mert ott is sok pénzünk van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

weljan, 2019.10.30 05:23

A beszállítók azáltal, hogy a szokásos fizetési határidőn túl fizető vevőknek elnézik a késedelmet - tisztelet midkét oldalt a kivételekenek - 3 dolgot érnek el:
1. az árak emelkednek, hiszen a kinnlevőség pénzügyi költségét és kockázatát beépítik az árba (kénytelenek)
2. támogatják, hogy a betegellátást a kormány áron alul finanszírozza, az ellátás mennyiségét és minőségét csökkentse
3. támogatják azt a természetes kórházvezetői érdekeltséget, hogy az jut több pénzhez, aki nem fizeti rendesen a számláit. Mi sem mutatja jobban a cinikusságot, minthogy az ilyen gazdálkodás valójában szabálytalan, de büntetlen.
Az meg érthető, hogy most indul a lobby, különben okkal-ok nélkül féhetnek attól, hogy nem jutnak a pénzükhöz.
De én amúgy kedvelem és tisztelem a beszállítóinkat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html