Egészségügy: a magánosítás csak a pénzt vinné

Több forrás együttes felhasználásával valahogyan túlélhető 2012 az egészségügyben, de paradigmaváltásra van szükség, be kell látni a döntéshozóknak, hogy pénz nélkül nem megy, hosszú távú forrásteremtő stratégiára van szükség - mondta egy szakmai konferencián Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója.
Szepesi Anita, 2012. február 21. kedd, 08:52
Fotó: Napi.hu

2012 az eddigi legnehezebb év lesz az egészségügyben, az elindult programok legalább 20 évre való feladatot adnak, miközben érdemi forrásbővülés nélkül még a szinten tartás is kérdéses - mondta az egészségügy átalakulásáról tartott előadásán az IME regionális egészségügyi konferenciáján Gaál Péter.

Mint kifejtette, a tárca vezetésének választ kell adni olyan kérdésekre, hogy miként állítható meg az elvándorlás, mit kezdjünk a kórházakkal és járóbeteg rendelőkkel, hogyan használhatók ki a koordinációban rejlő tartalékok, egyáltalán hogyan biztosítható hosszú távon a rendszer fenntarthatósága, s mindezekben lépni is kell.

A munkaerőkrízis kezelésével kapcsolatban úgy vélte, 2012 több forrás együttes bevonásával valahogyan túlélhető, de március végéig hosszú távú perspektívát is kell tudni nyújtani az egészségügyben dolgozók számára.

A rendszer így fenntarthatatlan

Gaál Péter leszögezte, a jelenlegi rendszer a hatékonysági tartalékok visszaforgatásával sem tartható fenn, alaphangon 250 milliárd forint hiányzik, s további 250-300 milliárd kellene ahhoz, hogy a régiós versenytársak szintjét elérjük. Mint fogalmazott, leginkább a pénzügyi döntéshozóknál kell áttörést elérni, s azt a nehéz üzenetet átvinni, hogy az egészségügy szolidáris alapon működtethető a leghatékonyabban. Nem érdemes a magánosítás irányába tolni a rendszert, mert az a közpénzekből többet fog igényelni.

A forrásteremtésben is paradigmaváltásra van szükség - hangsúlyozta az SE EMK igazgatója. Jó iránynak tartja a népegészségügyi termékdíj bevezetését, amelyet bővíteni lehetne, a magánforrások aránya nem emelhető, viszont ki kell tisztítani a rendszert, pontosan kell kijelölni a szolgáltatáscsomag határait, és meg kell oldani a hálapénz kérdését - mondta. Pontosan tisztázni kell a munkáltatói betegbiztosítás szabályait is.

Gaál szerint az egészségügy megoldandó problémái hasonlóak ahhoz, mint 4 évvel ezelőtt, de lát esélyt arra, hogy mindezzel együtt a szektor végre emelkedő pályára álljon.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bubenko1, 2012.02.21 11:51

"a tárca vezetésének választ kell adni olyan kérdésekre"Pont ez a probléma!!,sem a tárca,sem annak vezetése nem képes megbirkózni a feladattal!!Az"elméleti szakik",meg csak mondják a magukét,de a konkrét megoldásokkal Ők is várnak??,vagy uram bocsá',Ők sem tudják?!!
Nagyon egyszerű pedig;le kell tenni az asztalra"valami elképzelést",már,ha van valaki fejében olyan,majd meg kell nézni az anyagi vonzatát és elindítani a programot.Azt hallom csak,a pénz nem elég,de hogy mire,azt senki nem konkretizálja.Itt a hiba!!
Gondolkodni,előadni,megvalósítani!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.02.21 11:50

@csocso: A 2/3-ot elért jobboldal lehazudta...leígérte a csillagot az égről.
S mégsem védték meg a nyugdíjunkat!
S mégis fizetős lesz az egészségügy, ennek első lépése a magánbiztosítók beengedése a piacra, már megtörtént! Tudja: cafeteria fizethető kiegészítő biztosításra!
Elküldjük az IMF-t: hát ez nem jött be!
Egykulcsos SZJA: politikusainknak és nagy támogatóiknak bejött, csak a szavazó nép szívta meg... már 2. éve! Meg az államháztartás!
Gazdaságpolitikánk nincs. koncepció nincs.
A mostani 2/3-adnak bűne sincs?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csocso, 2012.02.21 09:12

@Blama:
Úgy látom a kommentjeiből, hogy vagy fizetett szélső balos gyűlöletkeltő,
vagy kisebbségi érzését álnéven itt próbálja kompenzálni.
A kétharmad problémáját éppen maguk generálták, a legnagyobb bűnükkel nem példálóznék. Vajon miért ért el a jobb oldal 2/3-ot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.02.21 09:03

Magánosítás az egészségügyben?

Ez ellentétes a Kétharmad filozófiájával?

Vagy mégsem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html