Egészségügy: azonnali lépéseket tesz a kormány

Lezárult a gyógyszerkassza intézkedéseivel kapcsolatos egyeztetés. Néhány intézkedés hosszabb távú, máshol azonnal lépne a kormány. Utóbbi körbe tartozik az eredményalapú támogatás, amelyet az onkológiai szereknél vezetnének be. Az állam csak akkor adna támogatást, ha használ a kezelés.
B. Varga Judit, 2011. április 20. szerda, 09:49
Fotó: Napi.hu

Tegnap lezárult a gyógyszerkassza intézkedéseivel kapcsolatban folytatott egyeztetés. Információink szerint mintegy kéttucatnyi vélemény érkezett, arról persze még nincs hír, hogy a lapunk birtokában levő előterjesztés ezeknek megfelelően változik-e. Idő mindenesetre nincs sok, hiszen a tervek szerint április 27-én már dönt a kérdésben a kormány.

Néhány intézkedés hosszabb távú. A több hatóanyagot tartalmazó készítmények támogatásánál már az idén az összetevőket veszik alapul (az adott készítmény nem kerülhet többe, mint az összetevői alapján adódó ár), a tervek között azonban szerepel a kifejezetten hatóanyag alapú gyógyszerfelírás is. A modell bevezetésekor elő kell írni, hogy a gyógyszerész köteles a beteget a legolcsóbb készítményről tájékoztatni (erre a jelenlegi patikai számlázási rendszer is alkalmas) és a legolcsóbbnál drágább készítményt kiadni csak a beteg dokumentált kérésére lehetne.

Fokozatosság és óvatosság alighanem más területen sem ártana, ott viszont mégis gyorsan igyekeznek lépni. A kormányzat át akar térni a gyógyszereknél az eredményalapú támogatásra, ezt pedig a legnagyobb értékű, onkológiai szereknél kezdik. A terápia eredményesség alapú finanszírozásának formája szerint a biztosító csak abban az esetben ad finanszírozást az adott készítményhez, ha arra a beteg az első kezelési ciklusok során reagált − ha nem használ a kezelés, támogatás sem jár. Így csak utólag derül ki, finanszírozza-e a kezelést az állam vagy sem.

Az előterjesztésben erre konkrét példát is felhoznak. Egy adott onkológiai készítmény terápiás javallata és a beadványban szereplő adatok alapján a progressziómentes túlélési idő átlagosan 35,4 hét. A felmérés azt mutatta, hogy a betegek 54 százaléka vagy nem megfelelően lett kiválasztva, vagy a gyógyszer nem hozta a kívánt eredményességet. Számukra a készítmény finanszírozása az egészségügyi alap terhére a továbbiakban megkérdőjelezhető − nyomatékosítják az anyagban.

Ez az intézkedés a kórházi átsorolással (a szerekhez csak a fekvőbeteg-intézményekben lehet majd hozzájutni) együtt szinte biztosan nehezíti a betegek helyzetét. A betegek hozzáférése a terápiás felülvizsgálatok során az előterjesztés szerint is szűkülhet például a bőrgyógyászati, köhögés elleni, vizelethajtó készítményeknél.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.04.21 10:44

@levai jozsef:
Szerintem itt nem az idegeimről van szó és nem is rólam szól a fórum... Mindenesetre azért jó ha tudod, hogy pl a rákosoknál az 5 éves túlélési arány és (az áttéteseknél ) az átlagos túlélési idő (megnővekedése) alapján lehet eldönteni(évek múlva) , hogy egy kezelés eredményes volt e vagy sem... Ebből aztán következik, hogy a kezelés eredményességét csak évek múlva lehet megitélni vagyis már itt bukik az egész koncepció, hiszen előre nem lehet azt tudni, hogy kinél válik majd be és kinél nem... Innentől azt kijelenteni, hogy majd eldöntjük, hogy fizetjük vagy sem az adott kezelést, aki meg nem tudja finanszirozni az dögöljön meg az azért eléggé fasizmus meg Mengele esete...az orvos (onkologus) szintén nem tudja mindezt előre...
Szóval tanulj meg inkább rendesen tőzsdézni (egyszerübb mint ilyen szarságokat irkálni, hidd el ) és akkor nem szorulsz rá a Fidesz által küldött centekre !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.04.21 05:00

megalodonbol is rettego lett!
jelentsd fel a kormanyt emberiseg elleni buncselekmeny miatt.
szervezz tuntetest!egymillioan az emberiseg ellenes fidesz ellen.a legutobbi egymillios tuntetesrol is csak 999.900 ember hianyzott.
azonnal nyilatkozz a der standartnak.vedd fel a kapcsolatot debrecenivel,bauerrel,stb...
az mszp-s megalodon nem fogja idegekkel kibirni az elkovetkezo harom evet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

, 2011.04.20 17:18

na majd jön a lévai és ezt is megmagyarázza az az agyhalott
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.20 11:59

Vagyis ha a rákosnak nincs 10 milliója akkor nem is érdemes belevágni a kemoterápiába, bár így biztosan meghal úgy meg lett volna 50% esélye...szóval tényleg ezen kell spórolni a Ferihegyi reptér átnevezésére meg megvan az 1 milliárd forint .. kezdi ez a dolog az emberiség elleni büncselekmény kategóriáját kimeríteni !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html