Egészségügy: kiben bízunk?

Továbbra is a magán egészségügyi szolgáltatásokban bíznak legjobban az emberek, ugyanakkor az elmúlt négy évben nem változott jelentősen az ellátórendszer szolgáltatásinak lakossági megítélése - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.
NAPI, 2013. március 8. péntek, 15:29
Fotó: Napi.hu

A vizsgált egészségügyi szolgáltatások közül a háziorvosi ellátás megítélése nem változott, a lakosság közel 65 százaléka egy ötös skálán még mindig legalább 4-es osztályzatot ad a családorvosokba vetett bizalom fokára. A járóbeteg, de különösen a kórházi ellátás iránti bizalom 3,4-ről 3,2-re, illetve 3,3-ról 3,1-re mérséklődött. Növekedés egyedül a mentőszolgálat esetében figyelhető meg, 2008-ban 3,7 volt az átlagos osztályzat, 2012-ben 3,9.

A magánegészségügybe vetett bizalom átlagos értéke valamelyest csökkent 4 év alatt (4,3-ról 4,1-re). Ennek vélhető oka lehet, hogy e terület bővülése rendkívüli mértékben felgyorsult az elmúlt években, így a nyújtott szolgáltatások minősége is egyre szélesebb skálán mozog. Másik oldalról a növekvő kereslet elvárásai fokozódnak, és a letisztított piaci viszonyok között a fogyasztók is kritikusabbak a pénzükért elvárt szolgáltatás megítélésében.

Ennek ellenére a magánegészségügybe vetett bizalom így is magasan vezet, különösen a fiatalabbak esetében. (A felmérés szerint tavaly átlagosan a lakosság 26 százaléka vett igénybe magánfinanszírozású egészségügyi ellátást.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.03.09 09:28

ha megnézzük a nemzetközi statisztikákat, megdöbbentő, hogy magyarország világelső mind a 1000 lakosra jutó rákhalálozás, mind a szívhalálozás tekintetében (pl. nationmaster.com ).

ez megdöbbentő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.03.09 08:48

Nálunk a fejlett országokhoz viszonyítva 20 évvel le vannak maradva bizonyos betegségek szűrési, kezelési előírásai, amit sajnos azok az orvosok sem léphetnek át akik fejben haladnak a korral de a támogatási rendszer rákényszeríti őket anyagi eszközök híján, hogy ne a legcélszerűbb kezelést válassza. Hatalmas lelkiismereti dilema lehet nekik.
De lassan a szörnyű leterheltség, nulla megbecsültség és ember hiány miatt úgyis belefáradnak az egészbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html