Egészségügy - nagyon fontos bejelentést tett a kormány

A kórházak adósságának rendezésére 54,6 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár.
Szász Péter, 2017. november 29. szerda, 19:36
Fotó: Pixabay

Ebből a pénzből nem csak a 30 napon túl lejárt adósság rendezhető. Ezzel az E-alap idén 138 milliárd forinttal nőtt a tervhez képest. Míg 2010-ben az E-alap 1476 millió forint volt kiadási oldalon, addig az idei tervszám 2222 millió forint lesz - idézi az MTI az államtitkárt.

A kórházi adósságok mértéke is folyamatosan csökkent az elmúlt években. Így 2014-ben az adósságnövekedési ráta havi 4,5 milliárd forint volt, 2015 áprilisától 2016 decemberéig ez az érték 2,5 milliárdra csökkent. Kiemelte, hogy az intézményeknek adott összeg nagyobbik része nem az adott intézmény adóssága alapján lett kalkulálva, hanem egy szempontrendszer szerint súlyozták az egészségpolitikai célokat.

Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár ismertetése szerint 44,85 milliárd forintot működési és ösztönzési támogatásként kapnak az intézmények, 4,25 milliárd struktúraátalakításra fordítható pályázat útján, 5,5 milliárd forintot pedig a tételes finanszírozású gyógyszerekre szánnak.

Szakmapolitikai alapelveket vettek figyelembe, például a felelős intézményi gazdálkodást vagy a működésre vonatkozó indikátorokat és szakmai elvárásokat - tette hozzá.

Az intézményeknél lehetőség lesz beruházást támogató pályázatokat is benyújtani. A pályázatokat december 5-ig kell benyújtani, ezeket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ összesíti december 8-ig. December 22-ig a megítélt összegeket utalni fogja a Nemzeti Egészségbiztosítási  Alapkezelő (NEAK).

Az összegek felhasználását és hasznosulását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal fogja ellenőrizni 2019. szeptember 30-ig - tette hozzá Mészáros János.

Kiss Zsolt, a NEAK főigazgató-helyettese arról beszélt, a cél az volt, hogy olyan intézményeket támogassanak, amelyek pozitív eredményt mutattak a gazdálkodás terén, de figyelembe vették a gyógyítási minőségi paramétereket is.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, lesznek olyan intézmények, amelyek több pénzt fognak kapni, mint amennyi az adósságuk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.12.02 10:02

Ez egy vicc. Hányszor volt már ilyen, hogy rendezték az adósságot? Két hét múlva kezdődött minden előről. Ez egy feneketlen hordó, egy pénznyelő. Így sosem lesz vége, mi meg fizethetjük. Az egészségügyet már réges régen privatizálni kellett volna, mert ez az elaggott szörnyszülött rendszer csak tovább fogja nyelni a pénzt. Telejesen világos, hogy az állami tintanyakók képtelenek ezt a rendszert üzemeltetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.30 12:45

@waszabi:
ja, es ha hozzatesszuk, hogy megtrukkoztek egy kicsit a szamokat, akkor meginkabb gaz. a varolistak azert csokkennek, mert vannak helyek, ahol 2 honapon tul mar nem adnak idopontot. van egy jelentkezesi ablak, ami ha bezarul, akkor varnod kell 1 honapot, hogy ujra probalhass idopontot foglalni. ez nem mas, mint a fizetos reteg kikenyszeritese a szolgaltatasbol. azt a fizetos reteget, aki amugy a befizetesei reven tartja fenn a rendszert, hiszen nem a minimalberes pista ba' tartja el a rendszert, hanem azok, akik a tobbszoroset fizetik, megis a fizetos reszre vannak kenyszeritve, hacsak nem akar versenyt kezdeni a nyuggerekkel idopontfoglalas cimszoval a 21. szazadban...

fizess tobbet es menj a picsaba. ez a nemzeti egeszsegugy jelentese. az oktatase is ez. magyarorszagon ezt a tarsadalmi rendet nem tudom meddig lehet fenntartani, de aki jot akar maganak es a gyerekenek, az koltozik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.11.30 09:30

@waszabi:
Ez nem alultetvezés.
Te láttál már olyat, hogy nem fogyott el az eü-re szánt pénz?
(Költői kérdés volt...)

Mindig annyi pénz fogy el (elherdálás, lopások által) amennyi van, plusz még egy kicsi...
A rendszer rossz! Ahhoz tudnám hasonlítani mint ami az ÖNHIKI-s településeknél van: amely önkormányzat nem lesz veszteséges év végére nem kap kiemelt támogatást a következő évben.
Egy ilyen rendszerben a hiány szinte kötelező!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2017.11.30 09:10

Pofám leszakad. Szándékosan alultervezik az egészségügyi büdzsét, belekényszerítve az intézményeket az eladósodásba, majd évente egy alkalommal eljátssza a kormány a nagy megmentő szerepét a hanyagul gazdálkodó intézmények felett. Undorító.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html