Egészségügy: senki nem tudja, mi mennyibe kerül

2009 és 2012 első féléve között 20 kórháznak javult a pénzügyi egyensúlya, a bevételek és kiadások különbözete a 2010-es 3,4 milliárdos hiányról 2011-ben 1,9 milliárdos többletre változott, az eredmény hosszú távú megőrzése azonban nem biztosított, s nincs fedezet az amortizációra sem - közölte sajtótájékoztatón Domokos László ÁSZ elnök egy 20 kórházra kiterjedő ellenőrzés eredményeit ismertetve. Az önköltségszámítás alóli felmentés miatt nincs adat az egyes beavatkozások valós költségeiről.
Szepesi Anita, 2013. február 28. csütörtök, 11:56
Fotó: Napi.hu

A kórházanként eltérő mértékű javulás a teljesítményarányos OEP támogatás növekedésének, a saját bevételek növekedésének, a ráfordítások csökkenésének és a konszolidációs  támogatásnak köszönhető, a pénzügyi egyensúly azonban nem minden kórházban következett be, s az intézekdések arra sem voltak elegendőek, hogy hosszú távon ne termelődjön újra a likviditási probléma.

A pénzügyi egyensúly 2009-ben mind a 20, 2010-ben 18, 2011-ben 10 kórház esetében nem volt biztosított. Az ellenőrzött kórházak működését finanszírozó, döntően az OEP-től származő bevételek összege 2009-2011 között folyamtosan növekedett, ugyanakkor a kórházi ellátások finanszírozása az inflációs hatás kiszűrve 6 százalékkal csökkent.

Az ellenőrzött kórházak működési ráfordításai folyamatosan emelkedtek, a személyi jellegű ráfordítások és a  munkaadókat terhelő járulékok együttes összege azonban csökkent, alapvetően a végrehajtott létszámleépítések és az üres álláshelyek zárolása miatt. A hiányzó emberi erőforrás pótlásának elmaradása ugyana a pénzügyi egyensúlyt javította, ugyanakkor az ellátásban kockázatot jelent - állapítja meg az ÁSZ jelentése.

A beruházásokhoz és a felújításokhoz az ellenőrzött 20 kórház közül 2009-ben 18-nál, 2010-ben 16-nál, 2011-ben egyiknél sem volt elegendő fedezet. Az OEP finanszírozás nem tartalmazott eszközpótlási hányadot. Az ÁSZ megállapítja, a kórházak a fejlesztéseket a működési bevételből, a működés biztonságának kockáztatásával finanszírozták, ugyanakkor nem végeztek az értékcsökkenésnek megfelelő pótlást.

Az eltérő számíviteli nyilvántartási rend alkalmazása nem mérhető összehasonílthatóan a gazdálkodás, s mivel a kórházak mentesülhettek az önköltség megállapításának  kötelezettsége alól, ezért nem ismertek az egyes egészségügyi szogáltatások tényleges ráfordításai,  önköltsége - hívja fel a figyelmet az ÁSZ. Ezért a mentesség megszüntését javasolják az emberi erőforrás miniszternek. Domokos László kiemelte, világos, egységes önköltség számítási rendszerrel kell elindítani az egész egészségügyi rendszer kilábalását és az érdemi intézkedések megtervezését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.02.28 12:13

Minden egyes kormányzat bizonyítja: nem a felelős gazdálkodás a lényeg, mivel mindig kisegítik az adott intézményt. Csak legyen elég igazgató-jelölt, ha ilyenkor elbocsátják az aktuálisat.

A központosítás meghozta a hatékonyabb központi ellenőrzést? NEM!
A központosítással hatékonyabb a beszerzés? EDDIG NEM MINDENBEN!

Pedig már8 hónapja van egy szép BP-n ülő vízfej az eü-ben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html