Ha eljön a békeidő, az egészségügy soha többé nem lehet már olyan, mint régen - nyilatkozta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke, Babonits Tamásné a Medical Online lapnak.

A MESZK március 20-án levélben kért soron kívüli intézkedéseket a miniszterelnöktől. Erre azóta sem kaptak választ, de történt néhány intézkedés az általuk felvetett problémék orvoslására. "A Miniszterelnöki Kabinetiroda március 22-ei válaszában arról tájékoztatott bennünket, hogy a levelünket továbbították Pintér Sándor belügyminiszternek, az operatív törzs vezetőjének, és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének azzal, hogy a levélben foglaltakat áttekintsék" - mondta a MESZK alelnöke.

Mennyiségi és minőségi problémák vannak a védőfelszerelésekkel

Előrelépés történt a védőfelszerelések és kézhigiénés termékek ellátásában, védőeszközökhöz jutottak az otthoni szakápolást és hospice ellátást nyújtó kollégáik, akiknek jelenleg rendkívüli a leterheltségük, hiszen - a járványhelyzet miatt - a kórházból otthonukba visszaküldött betegek gondozása is rájuk hárul. Bővítették az adókedvezményre jogosultak körét a humán egészségügyi szolgáltatást nyújtókkal - bár ez utóbbi a szakdolgozók tekintetében nem annyira jelentős réteg - nyilatkozta Babonits Tamásné.

A szakdolgozók szerint fontos lenne megoldani még a munkaidő alatti étkeztetés biztosítását, ami jelentős pénzügyi ráfordítás nélkül bevezethető lenne. Bár most a civil társadalom rengeteg adománnyal látja el a dolgozókat, de hosszú távon a fenntartó (állam) feladata lenne, hogy a frontvonalban dolgozó egészségügyiekről gondoskodjon.

A kamarához érkező visszajelzések alapján mennyiségileg és minőségileg még nem elegendők a védőfelszerelések a betegellátáshoz a később tömegessé váló fertőződések idején. Vannak problémák a szállításokkal is.

Volt olyan intézmény, ahol a fejenként napi két darab, egyszer használatos sebészi maszk mellé kaptak a kollégák egy vasalót, hogy hővel fertőtlenítsék azokat

- említett egy példát a lapnak a MESZK alelnöke.

Egyhavi plusz bért kértek a miniszterelnöktől

A kamara a szakdolgozóknak azonnali, egyhavi plusz bért kért levelében a miniszterelnöktől azért, hogy a betegellátást végzők csak a gyógyító feladataikra tudjanak koncentrálni. "A mi kollégáinknak nincsenek tartalékaik, így aggodalommal tölti el őket a mostani helyzet, ami a családjaik anyagi biztonságát is veszélyezteti. A biztonságos betegellátás csak akkor lehetséges, ha az ápolóknak nem kell az otthoni problémák miatt aggódniuk" - mondta a kamara alelnöke.

A feladatok 80 százalékát az ápolók végzik a betegellátásban

"Elsősorban lelkileg és fizikailag nem vagyunk felkészülve arra, ami történik és történni fog. Bár az idősebb ápolók ismerik a mozgósítás, vezénylés fogalmát, a fiatal korosztályt megdöbbenti ez a kötelezettség. Nincs számunkra más lehetőség, mint egymás segítése, a szakdolgozói társadalom véd- és dacszövetsége, amiben az életkoruk, betegségeik miatt a frontvonalból kieső kollégák a háttérből sokat tudnak segíteni szervezéssel, lelki támogatással. Most bebizonyosodik, hogy nemcsak szlogen, hogy a szakdolgozók viszik a vállukon az egészségügyet. Ápolásszakmailag kijelenthető, hogy járványhelyzetben a feladatok 80 százalékát az ápolók végzik a betegellátásban, hiszen a koronavírusra jelenleg nem áll rendelkezésre terápia. Az ápoláson áll és bukik a közepesen súlyos betegek ellátása" - hívta fel a figyelmet Babonits Tamásné.

Segítenek

A MESZK a kamarai tagdíjakból 100 millió forintot fordított védőeszközökre, gyorstesztekre a kollégáik számára, elsősorban maszkokat, valamint szemüvegeket, arcvédőket, egyszer használatos ruházatokat vásároltak. Területi szervezeteik számos intézmény szociális helyiségét, pihenőhelyét tették komfortosabbá, hogy a frontvonalban küzdők emberi körülmények között pihenhessenek. A jövő hét elején 24 órában működő call-centert biztosítanak a lakosság számára, a telefonvonalak végén képzett, nagy gyakorlattal rendelkező kollégák segítenek az eligazodásban - mondta a MESZK alenöke a Medical Online-nak.

A kormányfőtől kértek segítséget

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 120 ezer szakdolgozó nevébe írt korábban levelet Orbán Viktor miniszterelnökhöz, ebben a szakdolgozók egészségének megőrzése, valamint saját és családjuk biztonsága érdekében kértek a kormánytól soron kívüli intézkedéseit.

Többek közt kérték, hogy

  • késlekedés nélkül biztosítsanak egyéni védőfelszereléseket, kézhigiénés termékeket valamennyi ellátást végző dolgozó részére.
  • A közvetlen betegellátás területen dolgozók részére azonnali, egyhavi plusz alapilletmény kifizetését kérték, hogy biztosítva lássák családjuk ellátását.
  • A főállásban az egészségügyben tevékenykedő szakdolgozók közüzemi számlái kiegyenlítésének átütemezését javasolták, annak érdekében, hogy a munkavállalók figyelmüket a betegellátásra tudják koncentrálni.
  • Kérték, hogy az egészségügyi intézmény biztosítsa a dolgozók étkeztetését a munkavégzés ideje alatt.
  • A gazdaság érdekében megtett kormányzati támogató intézkedések azonnali kiterjesztését javasolták valamennyi egészségügyi szolgáltató részére.