Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A győri kórházban egyetlen napon hat orvos és legalább tíz egészségügyi szakdolgozó került karanténba, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Soós Adrianna szerint, aki azt is állítja, országosan több száz egészségügyi dolgozó van hatósági zár alatt, vagy beteg. A frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozók számára ez anyagilag is komoly problémákat jelent: alapból csak maximum 60 százalékos táppénzt kapnak, külön igazolásokkal érhetik el, hogy 100 százalékos térítéshez jussanak.

"A gyógyítók munkájának jutalma 40 százalékos mínusz, amit nehezen élnek meg az amúgy is alacsony keresetű dolgozók" - idézi a szakértőt a 24.hu, amely szerint külön hátrány éri azokat, akiknél csak az derül ki, hogy érintkeztek koronavírusos beteggel. Ekkor ugyanis egészségesen is karantén vár rájuk, és mindössze 60 százalékos táppénzt kapnak ebben az időszakban. A karantén jó esetben csak 10-12 napig tart, ha megszerzik a két negatív tesztet. Ráadásul ha visszamennek dolgozni és újra fertőzöttel találkoznak, akkor ugyanígy táppénzre kerülnek.

Soós Adrianna ismertette a portálnak, hogy a jogszabály szerint 100 százalékos táppénz akkor járhat, ha foglalkozási megbetegedésről van szó, ami a koronavírus-járvány alatt a frontvonalban harcoló orvosoknál, ápolóknál könnyen előfordulhat, de ez csak akkor érvényesül, ha valaki igazolt fertőzött, ha csak kontakt, akkor nem lehet foglalkozási megbetegedésről beszélni. A szakszervezet szerint eleve alacsony a területen dolgozók, életmentők fizetése, így a 40 százalékos bevételkiesés különösen fájdalmas.

Ha jár is a 100 százalékos táppénz, sokat kell rá várni.

A pedagógusok esetében pár napja Kásler Miklós emberminiszter már bejelentette, ők megkaphatják a teljes juttatást, munkahelyi fertőzés esetén. A gyakorlatban azonban náluk is bekavar a foglalkozási megbetegedés problémaköre. De az eljárás így is hosszas, sokan várnak még a végzésre.

A 24.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), van-e tervben, hogy a szakszervezetek kérését megvalósítsák, de erre nem válaszoltak. Annyit írtak csak, hogy akik feladatuk ellátása közben fertőződtek meg, azoknak járhat teljes táppénz, a megfelelő eljárás lebonyolítása után.