Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint a végső adatok azt mutatják, hogy a korábban összesítettnél is kevesebben, az egészségügyi dolgozók alig 3,6 százaléka döntött az állami struktúrából való távozás mellett. Ezzel párhuzamosan - a mai napig - közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe. A betegellátás mindenhol biztosított - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő).

Az Okfő közölte, a közalkalmazotti jogviszony a törvény erejénél fogja, március 1-jével szűnt meg, a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét. Jelenleg is zajlik a felmérés, hogy a dolgozók milyen szakmai területekről távoztak.

A magyar orvosok, szakdolgozók és egészségügyben dolgozók szakmai elkötelezettségének köszönhetően a betegellátást veszélyeztető helyzet sehol nem állt elő, mindössze egy-egy intézmény esetében merült fel átmeneti humánerőforrás-hiány. Az intézményvezetők tájékoztatása szerint belső átcsoportosítással minden intézmény képes kezelni a helyzetet - írja az Okfő, hozzátéve, hogy a felmerülő kérdések tisztázása érdekében az ágazat dolgozóival, szakmai szervezeteivel továbbra is folytatják a tárgyalásokat.

A közalkalmazottak közül 19269 orvosból  18 427-en írták az új munkaszerződésüket, további 420, eddig nem közalkalmazott orvos is belépett a rendszerbe.

A 73 400 szakdolgozóból létszámból 70 857 maradt az új rendszerben, 269-en újonnan csatlakoztak.

Az egészségügyben dolgozó 18 030 főből 17 353 lépett át az új rendszerbe, az eddig más jogviszonyban foglalkoztatottak közül 10 fő szerződött.

A közleménynek ellentmondani látszik, hogy például a budapesti Szent Imre kórházban humán erőforrás hiány miatt mondták vissza kardiológiai szubintenzív osztály működését, ahonnan a betegeket az országos tisztifőorvos a Szent Margit kórházba, az Irgalmas rendi kórházba, a GOKI-ba és az Uzsoki utcai kórházba irányította - derül ki a Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-oldalára felkerült levélből.