Holnap bedőlhet a sűrgősségi ellátás

Több tucat traumatológus orvos hétfőn dönt arról, hogy élesíti-e rendkívüli felmondását, amelynek alapján október 1-jétől nem folytatnák a munkájukat.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 30. hétfő, 08:25
Fotó: Getty Images

Egy hónap haladékot adott a Magyar Traumatológusok Társasága (MTT) a kormánynak arra, hogy ígéretének megfelelően rendezze az ágazat finanszírozását, ám kevésbé tűnik türelmesnek a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa - írja a Népszava. Szerintük az elégtelen finanszírozás miatt olyan szakember- és eszközhiány alakult ki, hogy az veszélyezteti a betegek ellátását.

Emiatt főorvosok, rezidensek, szakorvosjelöltek, szakorvosok és még osztályvezetők is felmondási szándéknyilatkozatot írtak alá: október elsején felmondanak, ha nem rendezik a finanszírozást. Az orvosok ma döntenek felmondásukról.

Az ügy előzményei közé tartozik, hogy áprilisban bértárgyalásokat kezdeményeztek az intézet baleseti sebészei, mert legalább annyi óradíjat szerettek volna maguknak, mint amennyit a zömében vállalkozóként dolgozó aneszteziológusok kapnak. További, hogy egy-egy kórházban - szakember vagy eszközhiány miatt - már azokat az egyszerűbb végtagsérüléseket sem tudják ellátni, amelyekre hivatalosan lenne kompetenciája az intézménynek. Ilyenkor a sérültet elutaztatják a baleseti intézetbe, növelve annak túlterheltségét.

A kórház heti hét nap 24 órában lát el teljes körű baleseti ügyeletet. Bár papíron az ÁNTSZ minimum feltételei adottak, az óriási betegforgalom mellett a feszített tempójú ügyeletben nemegyszer szakorvosi kontroll nélkül kénytelenek a fiatal orvosok műtéti és egyéb, kompetenciájukat meghaladó orvosi tevékenységet végezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2019.09.30 23:18

Ha cserben hagyják a magyar népet, akkor megszegik az esküjüket... Én nem felmondást, hanem sztrájk és tüntetés, amit javaslok. Hívja fel az orvos társadalom az összes elégedetlen munkavállalói és egyéb társadalmi réteg (diákok, nyugdíjasok), legalábbis elégedetlen felét, hogy vonuljanak utcára... aztán majd meglátjuk... az orvosokra azért hallgatnak az emberek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2019.09.30 14:35

Nem lesz itt semmi. A patkánykormány majd gyorsan behazudik valamit, amitől megnyugodnak a kedélyek....aztán megy tovább minden. Mutyiországban nincs semmi gond soha...ez is így van rendben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html