Egy generáció fele került elkeserítő helyzetbe: itt a friss kutatás

Különleges korosztály a mai harmincasoké: ők a digitális átmenet generációja - derül ki az UniCredit és a Scales Research kutatásából. A család és a saját ingatlan megléte vagy hiánya óriási vízválasztó a harmincasok között: a generáció egyik fele elégedett, révbe ért, a másik viszont vagy bulizna még tovább, vagy elkeseredett a kilátástalan helyzete miatt, sokan a kivándorlásban reménykednek.
Herman Bernadett, 2020. augusztus 3. hétfő, 13:51
Fotó: Pexels

A harmincas évek az érintettek számára kihívásokkal és feladatokkal teli időszak, és kulcsfontosságú, mert a biztos és nyugodt jövőt kell megalapozniuk - vélik a generáció tagjai az UniCredit Bank és a Scale Research reprezentatív kutatása szerint. Fontos mérföldkőnek tekintik, hogy ebben az életszakaszban már felelősséget kell vállalniuk tetteikért. Valamint a legfontosabb életesemények - karrier, családalapítás, gyermek születése - miatt rájuk nehezedő társadalmi nyomással is meg kell birkózniuk.

A kutatás arra kereste a választ, hogy melyek a legfontosabb értékek a harmincasok számára, elégedettek-e az életükkel, milyen kihívásokkal küzdenek, mi motiválja őket, hogyan viszonyulnak az előttük lévő és utánuk jövő generációkhoz, és hogyan állnak a fenntarthatóság, valamint a külföldi munkavégzés témaköréhez. A saját otthon és a család megléte vagy hiánya kettéosztja a harmincasokat, két nagy csoportra szakította szét a generációt.

A fele még bulizna tovább

Az egyik felét azok az otthon- és családközpontú harmincasok (49 százalék, 632 ezer fő) teszik ki, akik jellemzően már házasok (vagy házasságot terveznek), gyermeket nevelnek (vagy 1-2 éven belül gyermeket szeretnének), és akiknek életében az otthon, a család és a barátok a legfontosabbak. Elégedettek az életükkel, megtalálták az útjukat, karrierjük épül, nem riasztja el őket a felelősségvállalás. Jól érzik magukat a bőrükben, nem cserélnének más korosztállyal, legfeljebb az anyagi biztonság terén éreznek még némi hiányosságot. Többségük saját ingatlanban él, otthonuk az önkifejezésük része, hosszabb távú terveik pedig a lakásfelújításhoz, házépítéshez és gyermekvállaláshoz kapcsolódnak.

A generáció másik felét azok a harmincasok (51 százalék, 646 000 fő) alkotják, akik még jobbára családalapítás vagy gyermekvállalás előtt állnak, kevésbé elégedettek a jelenlegi anyagi vagy párkapcsolati helyzetükkel, és ezt az állapotot hedonistán vagy épp ellenkezőleg, szorongva, reményvesztetten élik meg. Sok harmincas életét még a bulik, barátok, a szórakozás és a kaland határozza meg. Ha jól is keresnek, pénzüket hedonistán felélik, jobbára csak túlélnek a jelenben. Szívesen hosszabbítanák meg azokat az éveiket, ahol egy ideig még nem kell felelős döntéseket hozniuk. Nincsenek hosszú távú terveik vagy befektetéseik, mobilak, életüket akár külföldön is el tudják képzelni, és ha van saját lakásuk, az is inkább csak gátja függetlenségüknek.

Mások meglehetősen reményvesztetten élik meg ugyanezt az állapotot. Aggódnak, szoronganak az anyagi helyzetük, a magányosságuk vagy a külső környezet állandó időnyomása miatt, úgy érzik, le vannak maradva a generációjuktól pénzügyi és párkapcsolati téren egyaránt. Nehezen terveznek, és stabil pontok (lakás, párkapcsolat, gyerek) hiányában kiszámíthatatlanabb számukra a jövő. Valamifajta csodavárás állapotában élnek: legfőbb céljuk, hogy a jelenlegi élethelyzetükből kimozduljanak. Anyagi helyzetük nem teszik lehetővé, hogy a közeljövőben saját lakásuk legyen; a munkanélküliség is őket (51 százalék) sújtja leginkább.

Szívesen cserélnének a húszévesekkel

A 30-asoknak tehát csak a fele elégedett, több mint egyharmaduk még útkereső, a jövőjük pedig hosszabb távú célok hiányában bizonytalan. A megkérdezettek fele szívesen cserélne életet a mostani 20-as generációval, hogy újraélje a gondtalan éveket és időt nyerjen.

A generáció több mint fele úgy érzi, nem tart egy szinten a kortársaival, sőt, egyharmaduk kimondottan lemaradva érzi magát. A "hol tartok?" kérdésre adott válaszukat leginkább a saját lakás megléte vagy hiánya határozza meg. Tízből kilenc harmincas vágyik saját otthonra, de csak alig több mint a felüknek (57 százalék) van saját lakása. Minden harmadik harmincas szeretne a közeljövőben ingatlant venni, de csak minden hatodik tud erre félretenni.

A harmincasok jellemzően 1-2 éves tervekben gondolkodnak: nyaralás, utazás, kisebb házkörüli kiadások. 3-5 éves terveik pedig jobbára a saját ingatlan vásárláshoz vagy kisebb célokhoz kötődnek: üzleti befektetés, gyerekeik jövője. Az 5-10 éves távlatok túl messzinek tűnnek: a globális (gazdasági és politikai) viszonyok kiszámíthatatlanok számukra, és a családalapítás is kitolódott. A jelen feladatai minden idejüket és erejüket lekötik, és ebben a kaotikus, túlpörgetett világban jelentős erőfeszítést és logisztikát igényel, hogy rövid távú céljaikkal megbirkózzanak. Sokaknál a jelenlegi rossz helyzetből való kilépés a legfőbb cél.

A kilátástalan helyzetben a kivándorlásban látják a megoldást

A korcsoport pozitívumként éli meg, hogy a globalizáció révén ők az első olyan generáció, akinek a világ rengeteg lehetőséget tartogat: az utazások, a technológiai fejlődés, a külföldi állásajánlatok révén sokkal több alternatívában gondolkodhatnak, mint a 40-esek. A kivándorlás a generáció negyede számára vonzó a magas bérek miatt, de legfeljebb egytizedük számára reális opció. A saját otthon és a család tartja vissza őket leginkább. Sokak számára vesztett vonzerejéből a külföldi munka lehetősége, ha korábban szereztek már ilyen jellegű tapasztalatokat.

A generáció 78 százaléka tartja fontosnak a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet, de csak a családos, otthonteremtő szegmens tesz érte aktívan. A fenntarthatósági törekvésekben (komposztálás, hazai áru vásárlása) sokkal inkább élen járnak a vidékiek, mint a fővárosiak, hiába trendi a téma Budapesten és a lehetőségek is adottak hozzá (csomagolásmentes boltok, újrahasznosítás). Sokaknál a környezet védelme kimerül a szelektív hulladékgyűjtésben és a komfortzónájukon kívül eső tevékenységek (repülés és autóhasználat korlátozása) már érdektelenek számukra, sőt, az álláskeresésnél sem szempont számukra a cég fenntarthatóság iránti elkötelezettsége.

A harmincasok a saját 20-as éveiket leginkább egy pörgős időszaknak látják, ahol a gondtalanság, bulizás és szórakozás töltötte ki az életüket. Bár élvezték ezeket az éveket, visszatekintve úgy látják, nem gondoltak a jövőjükre, nem tettek félre, felélték minden pénzüket. Jelenlegi, 30-as éveiket harcos időszakként élik meg, amely a tapasztalatszerzésről, a pénzkeresésről és a felelősségvállalásról szól, és elengedhetetlen a jövő megalapozásához. Épp ezért nyugodt 40-es években reménykednek, ahol majd kiélvezhetik munkájuk gyümölcsét, és mind magánéletileg, mind egzisztenciálisan stabil, kiegyensúlyozott életet élhetnek. Azt remélik, negyvenesként sokkal kevesebbet kell majd dolgozniuk, mint harmincasként, és ez a vízió olyan erős, hogy még a generáció legidősebb, 39 éves tagjai is a nyugodt 40-es években bíznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.08.04 09:59

A 30-asok 51 %-a, apa nélkül felnőtt tartás tartás és fegyelem nélkül felnőtt korcs generáció. Házasodni 31 alatt kell és gyereket szülni is. Ezek már felnőttek kihalnak mert a természet bölcs!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.08.04 07:39

@V0LE:
"A vallalkozasokrol ne is beszeljunk, nagysagrendekkel kevesebb a vallalkozasokat terhelo ado. "

Igen.
Ráadásul kisebb a valószínűsége hogy bekebeleznek, ha jól megy az üzlet. Nincsenek napról-napra változtatgatva a törvények se, sokkal kiszámíthatóbbá téve az életet a vállalatoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.08.04 00:12

@mpapa: "Aki meg azt hiszi, hogy külföldön könnyebb, annak elárulom a nagy titkot. Ott sincs kolbászból a kerítés. Ott is meg kell dolgozni a sikerért."

Ez teljesen igaz, ugyanakkor szamos dolog miatt azonos munkaval jobban boldogulhat az ember. Elso korben peldaul emlitenem azt, hogy jellemzoen magasabbak a fizetesek. A magasabb fizetesbol raadasul tobb marad % -osan is, mivel az allam nem nyulja le a felet kulonbo adok cimen. A netto fizetesbol pedig tobbet tud vasarolni az ember, mert nincs 27% -os afa, az atlag inkabb 15% korul mozog es az tevhit hogy dragabbak a termekek, aki kulfoldon el az tudja hogy nem, sot, egy rakas elelmiszer es egyeb termek olcsobb mint Mo -on.
A vallalkozasokrol ne is beszeljunk, nagysagrendekkel kevesebb a vallalkozasokat terhelo ado.

De aki kemenyen dolgozik, nem csak f@szt akar verni a bizony sokkal jobban elhet kulfoldon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.03 23:44

A sikerért tenni kell. A mondás is úgy szól, hogy mindenki a maga sikerének a kovácsa. A siker receptjét pedig mindenkinek magának kell kitalálni, mert mindenkinek más az élethelyzete és ahhoz kell igazodni.
Vannak akik ilyen recepteket árulnak, de azok pont ennek a receptnek az eladásból lesznek sikeresek. Ők ezt a receptet találták ki. A luzerek meg csengetnek boldogan ezért és eltelik egy idő, mire rájönnek, hogy ebből a receptből ők nem tudnak sikert csinálni.
Aki meg azt hiszi, hogy külföldön könnyebb, annak elárulom a nagy titkot. Ott sincs kolbászból a kerítés. Ott is meg kell dolgozni a sikerért. De a kívül álló luzerek könnyebben rá tudják mondani, hogy neki könnyű volt, mert nem a szemük előtt dolgozott meg a sikerért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.08.03 15:56

Ezt a cikket évtizedek óta bármikor megírhatták volna, csupa közhelyes, örök érvényű megállapítást tartalmaz: a fiatalok számára az életkezdés, lakásszerzés, egzisztenciateremtés mindig nehéz volt, nehéz ma is és a jövőben is az lesz, van, akinek nem is sikerül igazán. Legfeljebb annyi a különbség, hogy a kivándorlást a Kádár-korszakban disszidálásnak hívták és egy ideig nem volt ajánlatos visszajönni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html