Egy csapásra megszűnik egy fontos várólista

Áprilisra eltűnhet a hepatitis C-vírussal fertőzött betegek várólistája, mert minden beteg számára biztosítva lesz a kezeléséhez szükséges gyógyszer - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2018. március 5. hétfő, 09:04
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által meghirdetett közbeszerzési eljárások során ötezer beteg kezeléséhez szükséges gyógyszerre írt ki pályázatot a hazai egészségbiztosító. Mivel a krónikus fertőző májgyulladással (krónikus hepatitis C) kezelt betegek gyógyszerkontingense csökkenő tendenciát mutatott, több tender esetében gyorsított eljáráshoz folyamodtak - írta a napilap.

A krónikus májgyulladásban szenvedő betegek gyógyszereinek közbeszerzési feltételei közt az szerepelt, hogy 2100 hepatitis C-vírussal fertőzött beteg gyógyszereit kell biztosítani, betegenként legfeljebb hárommillió forint értékben, de a nyertes ajánlattevő jócskán a tenderben kiírt összeg alá ígért, és 1,2 millió forintból vállalta egy hepatitis C-s beteg gyógyítását.

A tenderben szereplő készítményekkel a hepatitis C-vírussal fertőzött betegek 97 százalékban vírusmentessé válnak, meggyógyulnak, ráadásul mellékhatásaik sincsenek a gyógyszereknek. A teljes gyógyulás három hónapos kúra alatt érhető el - mondta Makara Mihály, a Budai Hepatológiai Centrum főorvosa a Világgazdaságnak. Tavaly év végén még több mint ezer beteg várt gyógyszeres kezelésre, de ma már csak 363-an szerepelnek a várólistán. A NEAK a betegek kezelését 100 százalékban támogatja, még dobozdíjat sem számol fel mutatott rá Makara Mihály.

HOZZÁSZÓLÁSOK