Egy fillért sem kapott a Klik - így trükközik kormány az oktatási pénzekkel

Egy fillér pluszpénzt nem kapott eddig a Klik a költségvetésből, nemhogy azt a 38 milliárd forintot, amit Palkovics László oktatási államtitkár ígért meg az oktatás körül kitört botrány csillapítására. A Klik mégis tudja törleszteni korábbi tartozásait – amit a kormány egy „technikai” trükkel oldott meg. A fenntartó sürgősen 60-80 milliárdos forrásra szorul, amit a napirenden lévő költségvetési törvénymódosítás orvosolhat.
Papp Zsolt, 2016. április 14. csütörtök, 17:25
Fotó: Napi.hu

A kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számára, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is - jelentette be Palkovics László oktatási államtitkár február 26-i sajtótájékoztatóján, amikor bemutatták a Klik új vezetőjét. A Napi.hu az elmúlt egy hónapban többször megkereste az ügyben illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) és a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) kérdéseinkkel azt firtatva, hogy milyen és mennyi pénz kapott a Klik, ugyanis az átcsoportosításról, a plusz források biztosításáról a mai napig nem jelent meg kormányhatározat - vagyis plusz pénzt biztosan nem kapott az intézményfenntartó.

Az Emmi nem foglalkozott a pénz eredetét firtató kérdésünkkel: a minisztériumban azt közölték, hogy a tartozásállomány rendezésére szánt 38 milliárd forint február 29-én megérkezett a Klik számlájára, ezt követően megkezdődtek a kifizetések - vagyis a nem létező pénz valahogyan a Klikhez került. Az NGM ugyanezen kérdésünkre annyit válaszolt, hogy "a kormány felelősséget vállal az oktatás finanszírozásáért, valamint biztosítja az intézményrendszer működéséhez szükséges többletforrásokat. Az ezt szolgáló költségvetési technikák és mozgástér rendelkezésre állnak".

Decemberre elfogyna a pénz

Időközben az Napi.hu megtudta, hogy az NGM által idézet költségvetési "technika" egy nem nyilvános kormányhatározatot takar, miszerint a Klik az idei, a későbbi hónapokra vonatkozó kiadási keretének terhére rendezte tartozásait, illetve tömködte be a költségvetési lyukakat. Vagyis bebizonyosodott a gyanúnk: egy fillér pluszpénzt sem kapott az intézményfenntartó, hanem engedélyezték a költségvetés túllépését oly módon, hogy a novemberi-decemberi pénzeket költsék el már most tavasszal. Ez viszont azt jelentené - szigorúan logikai alapon -, hogy ha a kormány vagy a parlament nem intézkedik, az év végére a közoktatás csődbe jutna, hiszen csaknem egyhavi forrást föléltek már most.

Természetesen ezt a kormány várhatóan nem várja meg, ráadásul napirenden van - a 2017-es költségvetéssel párhuzamosan - az idei költségvetés módosítása is, ugyanis az idei büdzsébe a korai elfogadás miatt vaskos tervezési hibák csúsztak. A tervekhez képest mind bevételi, mind kiadási oldalon százmilliárdos differenciák vannak. A Klik költségvetése eleve alultervezett a tavalyi költésekhez képest: tavaly összesen 580,1 milliárd forintot költött az intézményfenntartó - az eredetileg tervezett 524,7 milliárd forinttal szemben, vagyis csak tavaly év közben 55 milliárd többletforrást kellett biztostani.

Ez idén sem lesz másként, hisz az elfogadott 2016-os büdzsében 561,2 milliárd forintos kiadás szerepel - mintegy 19 milliárd forinttal kevesebb a tavalyinál. Más szóval nemhogy a tartozások rendezésére nincs fedezet, hanem az a normál működés mellett is tovább emelkedne, arról nem beszélve, hogy szeptembertől 3,4 százalékkal emelik a pedagógusbéreket - vagyis a szinten tartás eleve kevés lehet. (A béremelés hatása a késői időzítés miatt nem jelentős, az év utolsó három hónapjára 4-5 milliárd forintos pluszkiadást jelent, de ehhez is többletforrást kell biztosítani.)

Legalább 80 milliárd kellene

Így a Klik "alsó hangon" a tavalyi kiadások szintre hozásához és a 38 milliárd forintos előrehozott költés visszapótlásra már most 57 milliárd forintos többletforrásra szorul, miközben ez a pénz csak arra elegendő, hogy a kiadások a tavalyi szinten maradjanak.

Ahhoz, hogy valós előrelépés történjen az oktatási finanszírozásban nem 57, hanem legalább 80 milliárd forintos plusztámogatást kellene biztostania a kormánynak még az idén. Ekkora pénzt pedig csak a költségvetés készülő módosításában lehetne megmozgatni, bár komoly kérdéseket vett fel, hogy a kormányban megvan-e az akarat ilyen mértékű forrás biztosításához.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.04.16 22:08

@lilluli: Csak egy kérdés:
Az egészségügy jobb lett 2010 óta???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MichaelHanley, 2016.04.16 14:24

@lilluli: Kár, hogy nem igaz! 2010 előtt az iskoláknak a település volt a fenntartója, nem a kormány! Ha küldtek el tanárokat, arról a polgármester döntött, sokszor azért, hogy a hivatalában lévő kegyenceket ne kelljen lapátra tenni. Most az a baj, h. KLIK részről pont ugyanez a lemez forog, csak most a kerületi tanfelügyelő, a megyei hivatalvezető veszi fel aktatologatónak a rokonait, barátait, a politika által melegen ajánlott személyeket. A KLIK költségvetésének 90%-a bérjellegű kiadás, csakhogy, a tényleges munkát végző tanárok száma évről évre csökken! A korábbi hallgatóim közül nem egy panaszkodott, hogy tanárszakkal nem tud elhelyezkedni, mert az iskolákban létszámstop van. Max. annyi megengedett, hogy egyik helyről a másikra át-áthelyeznek egy - egy pedagógust, de aki betöltötte a korhatárt, szó nélkül elküldik! Egy meg nem nevezhető XV. kerületi suliból húsvét után elment az egyetlen földrajztanár, akit most a biológia szakos kollégái helyettesítenek, díjazás nélkül. Hiába emelték a fizetést, a pótlékokat elvették, így minden maradt a régiben, viszont a helyettesítések száma alaposan megugrott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lilluli, 2016.04.16 13:56

Nekem az a véleményem, hogy a gazdálkodás visszaadása az igazgatók kezébe csak az ellenzéknek jó. Ugyanis így a kormánynak egy fenntaró helyett sokezerrel kell majd tárgyalnia és az iskola igazgatója akár fideszes, akár nem mindenképpen saját iskoláját fogja képviselni. És persze többet kér annál, amit a KLIKtől kapott. A pedagógus tüntetések is meg fognak szaporodni, mert a tanárokhak még soha sem volt elég semmi. Ismét be fog bizonyosodni, hogy a pedagógus szakszervezetekkel együtt a pedagógus társadalom az egyik legnagyobb szervezett kormányellenes erő. Ez mindig is így volt, mert az ilyen nagy rendszereket, mintaz egészségügy és az oktatás még egyetlen kormány sem volt képes kezelni. Az ellenzék hatalmon egyáltalán nem tárgyalna, hanem tanárok ezreit küldené el,mint volt már rá példa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.15 11:12

@Daniel Dakota: "a klikk nem tudott igazán odahatni, hogy az iskolák fejezzék be az önkormányzati szektorban megszokott szocialista gazdálkodást."

Ha nem az lenne állandóan a hírekben, hogy: NINCS PÉNZ AZ ALAPVETŐ MŰKÖDÉSRE! akkor még talán lehetne is igaza.

De amikor:
- elzárják a gázt
- megszűnik az internetszolgáltatás/csak a silány sávszélességű sulinet-kapcsolat marad
- nincs szippantás
- hideg a terem télen

Mégis milyen szocialista-csökevény gazdálkodásra gondol???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.15 11:09

@Daniel Dakota: Mégis, hogy gondolta, hogy az oktatásban vagy egészségügyben "folyamatos átszervezések, ésszerűsítések" kellenek?

Nem sikerült elsőre hatékony épületet-szervezetet építeni??? PANCSEREK!

Egyébként a klik esetében csak működtetésről van leginkább szó: adott épületmennyiséget kell fenntartani, s a diáklétszámot-tanárlétszámot tervezni lehet.
S eközben még mindig folyamatos a deficittermelés a folyamatos költségvetés-kiegészítések ellenére??? PANCSEREK!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html