Egy forinttal is lehet céget alapítani

A könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaság (k-kft.) törzstőkéjének nem lesz kötelező minimuma, a gazdasági társasági törvény erről szóló módosító javaslata az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható.
NAPI, 2009. szeptember 3. csütörtök, 13:36

Az angolszász országokban a korlátolt felelősségű társaságokra nem ír elő alaptőke minimumot a törvény. Ennek az az indoka, hogy a magas tőke sem védi megfelelően a hitelezőket, illetve a társaság tevékenységétől függően nagyon eltérő annak a tőkeszükséglete. Például a szolgáltatásokhoz sokszor elegendő a minimális törzstőke is - írta az MTI-eco.

A német törvényhozás tavaly ősszel szüntette meg a kft-knél az addig kötelező 25 ezer eurós alaptőke minimumot, Bulgáriában pedig törvénytervezet készült a kétlevás - egyeurós - minimális alaptőkéről.

A magyar javaslat szerint gazdasági társaságokról szóló törvény kiegészülne egy új címmel, amely a könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaságot szabályozná. Ebben nem esik szó minimális törzstőkéről, mindössze annyit mond ki a javaslat, hogy a "normál" kft-nél megkövetelt 500 ezer forint alatti összeg a k-kft. törzstőkéje. Ezen túl az egyes törzsbetétek nagysága kisebb lehet a hagyományos 100 ezer forintnál, és nem kell 10 ezer forinttal oszthatónak lennie.

A k-kft törzstőkéje csak pénzből állhat, apportot nem tartalmazhat, és csak akkor kérhető a bejegyzése, ha a teljes alaptőkét befizették a tulajdonosok. Feltétel még, hogy a k-kft-t a törvény mellékletében szereplő szerződésmintával kell megalapítani.

Két további szabályt tartalmaznak még az új cégtípus előírásai. Az ilyen cégnél a saját tőkéből csak akkor fizethető osztalék, ha a törzstőke eléri az 500 ezer forintot, viszont ha eléri, akkor akár "normál" kft-ként is működhet tovább.

A parlamenti beterjesztés, majd elfogadás után, várhatóan a jövő év elejétől lehet majd alapítani Magyarországon egyforintos kft-t.

HOZZÁSZÓLÁSOK