Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos az ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta, a testület az európai uniós tagállamokat is arra sürgeti: előzzék meg a lemorzsolódást, támogassák a fiatalokat a munkaerőpiacon elvárt készségek elsajátításában, biztosítsanak számukra lehetőséget a képzésre, illetve a munkahelyi tapasztalatok megszerzésére, továbbá segítsék őket abban, hogy megfelelő első munkahelyet találjanak.

A bizottság emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi gazdasági válság miatt a munkanélküliek átlagos aránya az európai fiatalok körében tartósan 21 százalék. A testület ezért a tagállamokat, a munkavállalói képviseleteket és a vállalkozásokat összefogásra és az ifjúsági munkanélküliség problémájának megoldása érdekében való határozott fellépésre biztatja. A bizottság azt is sürgette, hogy használják ki jobban az Európai Szociális Alap forrásait, hiszen abból még 30 milliárd euró áll rendelkezésre projektfinanszírozásra.

Több gyakornoki munka

A mostani bejelentés szerint a brüsszeli bizottság 4 millió eurót készít elő a tagállamok számára az úgynevezett ifjúsági garancia rendszereinek kialakítására, amelyek biztosítanák, hogy a fiatalok az iskolai képzést követő négy hónapon belül munkaviszonyban álljanak, vagy továbbtanulási, illetve képzési programban vegyenek részt. Az Európai Szociális Alapból 1,3 millió eurót biztosít Brüsszel szakmai gyakornoki helyek létrehozására, 2013 végéig pedig a támogatás 10 százalékos növelésével összesen 370 ezer új gyakornoki hely létesítését teszi lehetővé. További 3 millió euróval támogatja az EU a tagállamokat abban, hogy a fiatal kezdő vállalkozók és szociális vállalkozók számára támogatási rendszereket állítsanak fel.

A bizottság jövőre a felsőoktatási és továbbképzési célokat szolgáló Erasmus és a Leonardo da Vinci programok keretében legalább 130 ezer fiatal utaztatásának segítését is célul tűzte ki, további 5000 fiatalnak pedig pénzügyi támogatást nyújt ahhoz, hogy másik uniós tagállamban találjon munkát. Annak érdekében külön növeli a költségvetési előirányzatot, hogy jövőre legalább 10 ezer fiatal végezhessen önkéntes munkát.

Hosszú távú reformok kellenek

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke újságíróknak úgy nyilatkozott: "a munkaerőpiacok hosszú távú reformjára van szükség, de idő kell ahhoz, hogy a reformok meghozzák a tőlük várt eredményt. A mai kezdeményezés az ifjúsági munkanélküliség visszaszorítását célzó, azonnali hatást kiváltó intézkedések végrehajtására ad lehetőséget."

Andor László szerint sürgősen csökkenteni kell a fiatalok körében a munkanélküliség arányát, mert jelenleg számos uniós országban drámai a fiatalok helyzete. "Ha nem születnek e téren határozott intézkedések uniós és nemzeti szinten, elveszíthetjük ezt a generációt, és ezért komoly gazdasági és szociális árat fizetünk majd" - fogalmazott a magyar biztos.

A bizottság számításai szerint a jelenlegi fiatalkori munkanélküliségi ráta a társadalom egészére nézve megközelítőleg heti 2 milliárd euró összegű terhet ró, ami az EU teljes hazai össztermékének 1 százalékát is meghaladja.