Egy helyen érheti el az uniós cégadatokat

Az Európai Bizottság által üzemeltetett e-Justice portálon keresztül - keresőprogram segítségével - hozzáférhetők lesznek a korlátolt felelősségű társaságok, a részvénytársaságok, valamint az európai részvénytársaságok adatai is - egyebek mellett ezt tartalmazza a cégeljárási törvény módosítási tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.
Németh Géza, 2017. április 3. hétfő, 19:12
Fotó: Napi.hu

A nyilvántartott adatok a következők lesznek: cégjegyzékszám, cégnév, székhely, az alapítás időpontja, a jegyzett tőke nagysága, a cég képviseletének a módja, továbbá a csőd- és felszámolási eljárással, illetve a végelszámolással és a kényszertörléssel kapcsolatos adatok. A sor végén az egységes szerkezetű létesítő okirat, továbbá a számviteli törvény szerinti beszámoló áll.

A felsorolt adatok közül ingyenes lesz a cégjegyzékszám, a cégnév és a székhely lekérdezése. A többi adatért fizetni kell, de a díj nem haladhatja meg az adatközléssel felmerült költségeket. A tervezet megjegyzi, hogy az e-Justice portálról - a tagállami cégnyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszeren keresztül - további adatok és iratok igényelhetők majd.

A tervezet úgy kalkulál, hogy a törvénymódosítás június 8-án lép hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK