Egy hír, aminek biztosan örülnek Orbánék

A magyar kkv-k átlagosan 8,5 százalékos árbevétel-, és 5,1 százalékos profitnövekedésre számítanak a következő egy évben, ami 2006 óta a legmagasabb előrevetített várakozás – derül ki K&H friss kkv bizalmi indexéből. A legkisebbek a legoptimistábbak, a középvállalkozások várakozásai már nem annyira szépek.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 15. kedd, 11:22
Fotó: Reuters

A vállalkozások átlagosan 8,5 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek a következő egy évben, ami jelentős, 3 százalékpontos ugrás az év eleji várakozásokhoz képest, és egyben az elmúlt tizenegy év legjobb várakozása.

Jó hír az is, hogy az előző negyedévi 34 százalék helyett a cégek 45 százaléka számít 6 százalék feletti bevétel-növekedésre, miközben 53-ról 40 százalékra csökkent a jelenlegi bevétel szinttel tervezők aránya.

A számok nagyon ígéretesek, és bőven túlszárnyalják az MNB jövő éves 2,8 százalékos inflációs előrejelzését, tehát várakozásaik szerint jó év elé nézhetnek a vállalkozások - kommentált Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Mérettől is függ

A friss kutatás szerint a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, árbevétel-várakozásaik több mint duplájára, 5,1 százalékról 10,4 százalékra emelkedtek. Ezzel szemben a középvállalkozásoknál 8,7 százalékról 7,2 százalékra csökkent a várt bevétel-növekedés nagysága. A kisvállalkozásoknál csupán kismértékű javulás történt, jelenleg 6,3 százalékos bővüléssel számolnak.

A hazai vállalkozások kiugró árbevétel-várakozásai az eredményvárakozásokban is tetten érhetők, ugyanis 3,5-ről 5,1 százalékra nőtt a várt profit mértéke. A nyereséget tekintve az látszik, hogy minél kisebb a cég, annál nagyobb eredményt valószínűsít. A mikrovállalkozások - e tekintetben is - a legoptimistábbak, várakozásaik közel a duplájára, 3,3 százalékról 6,5 százalékra ugrottak év elejéhez képest. A kisvállalkozások gyakorlatilag ugyanolyan eredménynövekedést valószínűsítenek (3,7 százalék), míg a középvállalkozások csupán 2,5 százalékos profitnövekedést prognosztizálnak, ami erőteljes visszaesés az előző negyedévi 6,9 százalékhoz képest.

Az ipar mindent visz

Jelenleg az ipari cégek számítanak a leglátványosabb, 12,2 százalékos bővülésre, de a kereskedelem sincs nagyon lemaradva a 9 százalékos várakozással. A szolgáltató és a mezőgazdasági cégek azonban jóval az átlag alatti, 6,7 és 5,4 százalékos árbevétel-növekedéssel terveznek a következő egy év során.

A profitvárakozásokat tekintve is hasonló a helyzet: az ipari cégek vannak az élen (7,4 százalék), őket a kereskedelmi cégek követik (5,4 százalék), míg a szolgáltató és a mezőgazdasági vállalkozások kissé lemaradva, közel azonos mértékű - 3,9 és 3,7 százalék - eredménynövekedést várnak az előttünk álló egy évben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Great, 2017.08.15 13:38

Igen, nyilván ennek csak Orbánék örülnek. Nem pedig az a több százezer munkavállaló, akik kkv-nál dolgoznak, akiknek a megélhetése függ a szektor teljesítményétől. Vagy bárki, akit kicsit is érdekel a gazdaság teljesítménye és szeretne fellendülést, mert tudja, hogy akkor az emberek jobban élnek majd. De ha szerintetek csak a kormány örül ennek, akkor gratulálok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html