A vádlott csaknem harminc éve dolgozott az adóhivatal megyei igazgatóságán, ahol 2014 decemberében adóellenőr volt a munkaköre. Ebben a beosztásban jutott tudomására, hogy az adóhatóság a hónap közepén, egy konkrét időpontban helyszíni ellenőrzést tervez az egri kórház területén, melynek során - egyebek mellett - az ott folyó bontási és építési munkákban részt vevő, különböző vállalkozások alkalmazásában álló dolgozókkal kapcsolatos, a munkáltatót terhelő bejelentési kötelezettség teljesítését is vizsgálni kívánják. Ennek az információnak a birtokában december 9-én este az adóellenőr telefonon felhívta ismerősét, egy érintett cég vezetőjét, akit tájékoztatott a várható ellenőrzésről - olvasható a megyei ügyészség közleményében.

A hivatalos személynek minősülő vádlott ezzel nem csupán jogtalan előnyhöz juttatta - szándéka szerint - az ügyvezetőt, de a tervezett, átfogó ellenőrzési eljárás objektív lefolytatását is lehetetlenné tette, már csak azért is, mert ismerőse nyomban továbbadta a hírt egy vele üzleti kapcsolatban álló másik alvállalkozónak, aki rövid időn belül még több érintettel osztotta meg azt. A december 12-én lefolytatott helyszíni ellenőrzési eljárás ezen személyek, illetve vállalkozásaik vonatkozásában a bejelentésekhez köthető szabálytalanságot nem tárt fel.

A Heves Megyei Főügyészség az elkövetőt egy rendbeli hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűntettével vádolja, mely bűncselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.

A Heves Megyei Főügyészség, az eljárási szabályok szerint kiemelt jelentőségűnek minősülő bűnügyben benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a törvényszék a - bűncselekmény elkövetését követően bűnügyi őrizetbe vett - vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetést szabjon ki, melybe rendelje beszámítani az előzetes fogva tartásban töltött időt, továbbá határozott időre tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától, és kötelezze a bűnügyi költségek megfizetésére is - közölte a Heves Megyei Főügyészség.