BUX
39006

Egy hónap múlva kezdődik a népszámlálás

Idén október 1-31. között lesz a népességszámlálás. Internetes adatszolgáltatásra október 16-ig, egy előzetesen kiküldött azonosító kód begépelésével van lehetőség, akik így válaszolnak a kérdésekre, nem fogják felkeresni a kérdezőbiztosok.

Inforádió, 2011. szeptember 2. péntek, 20:03

A tíz évvel ezelőtti népszámlálással ellentétben idén újra szerepel majd a kérdőíveken az adatszolgáltató lakcíme, de a kérdőívek kitöltése most is anonim lesz. A 2001-es adatfelvételhez képest nagyobb szerepet kap a társadalmi mobilitás vagy például az egészségi állapot felmérése, és kevesebbet a lakókörnyezet, a munkaidő vagy a házasságtörténet kikérdezése.

Magyarországon a népszámlálást törvény írja elő. Azzal az állampolgárral szemben, aki nem engedi be lakásába a kérdezőbiztost, vagy nem válaszol a kérdésekre, szabálysértési eljárást kell indítani. A kétoldalnyi lakás- és a négyoldalnyi személyi kérdőív kérdései között lesznek olyanok, amelyek megválaszolása nem kötelező. Ilyenek a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, valamint a betegségekre és fogyatékosságokra vonatkozó kérdések.

A népszámlálás első rendszerezett adatait jövő év márciusa körül hozzák nyilvánosságra, és jövő év végére kerül valamennyi adat az adatbázisba.