Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2016-tól bevezetendő biometrikus kártya az eredeti tervekkel ellentétben illetékmentes, azaz teljesen ingyenes lesz, és azt a kérelmező részére 8 napon belül ki kell állítani - mondta a lapnak, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) szóvivője. Társi-Riczkó Mária szerint, eddig évente nagyjából 1,2 millió személyazonosító igazolványt váltottak ki, így jövőre is erre lehet készülni.

A jogosítvány és a lakcímkártya marad

Az e-kártyaként emlegetett, chippel ellátott igazolvány több jelenlegi okmány funkcióját is kiváltja. Így az adókártyáét és a taj-kártyáét is, bár ezeket nem vonják ki a forgalomból, viszont az új okmányban benne lesznek az ezeken lévő adatok is. Így, ha valaki például kórházba megy, az átadhatja a taj-kártyát és a személyit, de választhatja azt is, hogy az új személyazonosítót használja, és egy - a bankkártyáknál is alkalmazotthoz hasonló - pin-kód megadásával azonosítja magát.

Ezután a kórházban a kártyán lévő személyi adatokat és taj-számot egyszerűen átemelik az ottani rendszerbe. Az új okmány ugyanakkor nem váltja ki a vezetői engedélyt és a lakcímkártyát. Az útlevél sem lesz felesleges, csak helyettesíthető. Az e-kártyát ugyanis az útlevél biztonsági szintjére emelik, ezzel lehetővé válik, hogy valaki az új azonosítóval könnyebben áthaladjon a repterek, kikötők, pályaudvarok zsilipkapus beléptető rendszerén. Ezt 36 európai országban tudja használni az e-kártya tulajdonosa.

Az új személyazonosító okmány érvényességi ideje viszont csökken, méghozzá az eddigi 10 évről 6-ra. Sőt, a 18 év alattiak esetében - mivel a fiatalok gyorsabban változnak, nőnek - 3 évig lesz érvényes az e-kártya, 12 éves kor alatt pedig nem is lehet ujjlenyomatot rögzíteni az adatokhoz - olvasható a Magyar Nemzetben.