Egy keserves évtized jöhet a nyugdíjkorhatár után - erre számíthatnak a magyarok

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés - értékel a bankmonitor.hu
K. Kiss Gergely, 2018. május 18. péntek, 08:44
Fotó: Shutterstock

Akik mostanában mentek nyugdíjba, azok véghezvittek egy nagy tettet: már így is évekkel tovább éltek, mint a születésükkor várható élettartamuk volt. Szerencsére nyugdíjas nőként még is így is közel 20 év a várható nyugdíjban töltött idő (férfiként 4 évvel rövidebb). De várhatóan mennyit töltenek ebből egészségben? A KSH adatai alapján a közel húsz évből mindössze hatot - olvasható a portálon.

Nem mindegy, hogy nyugdíjasként mennyit kell költeni egészségügyi kiadásokra. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mennyi időre is számíthatunk, ahhoz a nyugdíjasként várható élettartamot kell megvizsgálnunk. Ez átlagosan valamivel kevesebb, mint 17 év. Tehát átlagosan ennyit töltünk nyugdíjban, és ennek mindösszesen a harmadában leszünk egészségesek (6 év). Érdekesség, hogy szemben a várható élettartammal, itt nincs szignifikáns eltérés a nemek között.

Mennyire egészségesek más országok nyugdíjasai?

Magyarország ezzel a 6 évvel bizony a mezőny vége felé található. Közvetlen szomszédjaink ugyan hasonlóan alacsony ez az érték (Szlovákiában 4 évet sem éri el, Horvátországban kicsivel több, mint 4 és fél év, míg Romániában ugyanúgy 6 év, de Ausztriában például már közel 8 év), de jelentős elmaradásban vagyunk az Európai Unióban tapasztalható közel 9 és fél évtől.

A "hanyatló Nyugat" sokkal jobban áll ilyen tekintetben - értékel a bankmonitor.hu. Például Németországban közel 12 év (magyarországi duplája), de Svédországban több, mint 16 évet töltenek egészségben a nyugdíjasok, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. Ám pár országtól eltekintve, sajnos a görbék dinamikája sem szívderítő: ellentétben a nyugdíjasként várható élettartammal (ami szinte folyamatosan emelkedik), az egészségben eltöltött idő változása nem egyértelműen pozitív.

HOZZÁSZÓLÁSOK