A FÁK tagországok közül Azerbajdzsánnal, Kazahsztánnal és Grúziával törekszik a kormány szorosra fűzött gazdasági, stratégiai jellegű együttműködésre, országonként eltérő formában - mondta a külügyi és külgazdasági államtitkár csütörtökön reggel az M1 Ma reggel műsorában. A hirado.hu tudósítása szerint ismertette: a magyar cégek termékeikkel és szolgáltatásaikkal törhetnek be az azeri piacra.

Kazahsztánnal egy közös alap létrehozását támogatná a kormány, amelyből közös vállalatok tevékenységét, vállalkozások működését lehet támogatni. A kazah elnök ezt még Gyurcsány Ferenc kormányának ajánlotta fel, a kabinet ezt akkor elutasította, "de mi azt gondoljuk, hogy ezt meg kell fontolni, sőt el kell fogadni, és létre kell hozni egy közös alapot, amit utána konkrétumokkal, projektekkel meg kell tölteni" - közölte Szijjártó.

Grúziában pedig infrastrukturális lehetőségekhez juthat Magyarország. Jövő héten adják át Grúzia második legnagyobb városának repülőterét, amelynek kivitelezési munkáit 60-70 százalékban öt magyar vállalat végezte, jó referenciát teremtve a további beruházási együttműködéseknek - közölte a külügyi és külgazdasági államtitkár.