A hosszú előkészítő időszak után a hároméves projekt komoly változásokat hozott. Kiválasztották a központ kivitelezőjét, megkezdődött az építkezés, ezzel párhuzamosan zajlott a kutatási technológiák tervezése, majd elindult a szükséges berendezések gyártása - mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég több mint húsz kutatóintézettel, egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, ezzel bővítve a központ szolgáltatásainak jövőbeni felhasználói körét. Tervezetten folyik a humánerőforrás fejlesztése is, jelenleg több mint százhatvan - fele-fele részben magyar, illetve külföldi - szakember dolgozik már az intézményben.

A mintegy 70 milliárd forint értékű, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű uniós nagyberuházás második szakaszának finanszírozása a már megkötött támogatási szerződésnek köszönhetően biztosított - tette hozzá Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója.

Az épületek elkészültével a projekt nem ér véget, a kutatóközpont létrejötte óriási lehetőség a hazai és a nemzetközi tudományos közösség számára. Új utakat nyithat a fizikában, a biológia, az orvos- és anyagtudományok terén is elérhető eredmények új technológiai fejlesztésekhez járulhatnak hozzá.