Egy magyar bíró a BBC-nek beszélt a rájuk nehezedő külső nyomásról

A BBC a CEU és a civilek elleni fellépés mellett az igazságszolgáltatás helyzetével foglalkozott egy műsorában, amiről több név nélkül nyilatkozó bíró is azt nyilatkozta, hogy már nem független a kormánytól - írja a 444.hu.
Szabó Zsuzsanna, 2018. április 28. szombat, 16:58
Fotó: Shutterstock

A BBC Newsnight című műsora a Magyarországon kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot, amelyben a CEU és a civilek elleni fellépés mellett foglalkoznak az igazságszolgáltatás helyzetével is - írja a 444.hu.

Utóbbiról több név nélkül nyilatkozó bíró is azt mondta a BBC-nek, hogy már nem független a kormánytól. A névvel megszólaló Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája pedig a 444.hu szerint arról beszélt, hogy "van egy általános félelemmel teli légkör, hogy bármit megtehetnek velünk, bírókkal". Mert hiába dolgozik jól egy bíró, gondolhatja azt, hogy olyan ügytípusoknál, mint a devizahitelesek ügye, a menekültügy, vagy ha valamelyik pártpolitikus is érintett, úgy érezheti, hogy elvárják, milyen ítéletet hozzon.

A műsorban megjegyzik, hogy Handó Tünde kinevezését az Országos Bírósági Hivatal élére sokan az addig független igazságszolgáltatás átpolitizálásaként értékelték. (Nekimegy a kormány a bíróságoknak?)

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK