A CEU határozottan cáfolja azokat a Magyar Időkben megjelent, feltételezésekre alapuló téves állításokat, amelyeket az egyetem munkaszerződéseinek, adózásának és kutatási támogatásainak törvényessége kapcsán fogalmaztak meg - kezdi közleményét az intézmény, amely felháborító támadásnak nevezte azt, hogy jogtalanul használ fel az Európai Uniótól elnyert forrásokat, mint ahogy azt a cikk sejteti.

Arra, hogy állítólag az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) külön munkacsoport vizsgálja, hogy a dolgozóik tartózkodási és munkavállalási engedélyeit, úgy reagáltak, hogy minden alkalmazott - beleértve az amerikai állampolgárokat is -, magyarországi munkaszerződéssel rendelkezik. Azt is tisztázták, hogy az egyetemnek 600 alkalmazottja volt 2015-ben, akik a magyar törvények szerint fizetnek adót.

Az egyetemet rendszeresen auditálja egy nemzetközi könyvvizsgáló cég, és mindig rendben találta a pénzügyi kimutatásait. A magyar adóhatóság is rendszeresen vizsgálja adóbevallásainkat és a hozzájuk kapcsolódó pénzügyi kimutatásainkat - írják, kitérve arra is, hogy az Európai Unió által támogatott kutatási projektjeiket az uniós előírásoknak megfelelően auditálják, amelyek eddig minden szempontból megfeleltek a jogszabályoknak.

Az egyetem alkalmazottjai után a magyar törvények előírásainak megfelelően jelenleg több mint ötmilliárd forintnyi adót és foglalkoztatással kapcsolatos hozzájárulást (például egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulékot) fizet be évente.

Emellett a 444 arról írt, hogy miközben a kormány azt mondja, hajlandó tárgyalni CEU-ügyben az egyetem vezetésével, ugyanakkor eddig egyetlen egyszer, a tövény elfogadása előtt tárgyaltak - ahogy arról a Napi.hu is beszámolt. Azóta az egyetem megkeresésére nem reagált sem az Emmi, sem Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.