Egy rakás pocsék hírt kapott Magyarország - bajba kerül a forint?

Nem számítanak ma felminősítésre a Moody's részéről a Bank Of America Merill Lynch elemzői. Szerintük idén a gyenge évkezdet és a Brexit miatt lassabban nőhet csak a magyar gazdaság, az MNB lazításai gyengíthetik a forintot és komoly inflációs kockázatot hordoznak.
Napi.hu, 2016. július 8. péntek, 13:37
Fotó: Reuters

A jegybanki alapkamat 0,9 százalékon maradhat, azonban a Magyar Nemzeti Bank további nem konvencionális eszközöket vethet be, hogy reagáljon a lefelé mutató kockázatokra tekintettel az alacsony kamatokra és a gyenge forintárfolyamra - írják a Bank of America Merrill Lynch elemzői.

Tekintettel a Brexitre és a gyenge első negyedéves GDP adatra a befektetési bank lefelé módosította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a magyar hatóságok készek arra, hogy fiskális és monetáris ösztönzőkkel támogassák meg a gazdaságot. Szerintük az inflációs kockázatok Magyarországon magasabbak a környező országokénál, elsősorban a béremelések és a munkaerőhiány miatt.

A legnagyobb kockázatot az országgal kapcsolatban szerintük az jelenti, hogy a jegybank jelentős lazításai és a további nem konvencionális eszközök inflációs kockázatokat hordoznak, ugyanakkor korlátozza monetáris politika mozgásterét. Megjegyzik, a menekültválság további eszkalációja és a Fidesz nacionalizmusának esetleges erősödése negatív következményekkel járhat.

A magyar gazdaságot jelenleg két történet jellemzi leginkább a bank szakértői szerint. Egyrészt hosszabb távon pozitív strukturális folyamatokat látni, ugyanakkor rövidebb távon a fiskális és a monetáris politika elfogultsága a meghatározó, miközben a Brexit következményei meghatározóak lesznek politikailag és gazdaságilag egyaránt. A 2018-as májusi választások közeledtével a fiskális és a monetáris politika egyaránt laza maradhat, mindezt úgy, hogy előnyben részesítik a gyengébb forintárfolyamot. Még akkor is, ha ez a további felminősítések késlekedését eredményezi a Moody's és a Standard & Poor's részéről - vélik a BofA elemzői.

Alacsonyabb növekedés

A korábbi 2,5 százalék körüli értékről valamivel 2 százalék fölé csökkentették a magyar GDP idei, illetve jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket. Ennek oka a gyenge első negyedéves GDP adat, valamint a Brexit várható hatásai, amelyek nem csak az Egyesült Királysággal való közvetlen kapcsolatokon, de az európai gazdaságban tovagyűrűző negatív következményeken keresztül is kedvezőtlenül érinti Magyarországot. Megjegyzik, a magyar gazdaság kicsi és nyitott, s érzékeny a külföldi tőkeáramlásokra, valamint az autóipari alkatrészexportra, különösen az eurózóna irányában. Így egy az eurózónában bekövetkező gazdasági visszaesés mind a befektetésekre, mind az exportra hatással lehet.

Eközben szerintük a belföldi fogyasztás robusztus maradhat, s ez adhat támaszt a gazdaságnak. A belföldi fogyasztást támogathatják a reménykeltő munkaerő piaci folyamatok, valamint a 4-5 százalékos bérnövekedés, a háztartások csökkenő eladósodottsága s az alacsony inflációs környezet. A Fidesz fiskális lazítása, a közszféra több területén végrehajtott béremelések és a különböző családtámogatási programok egyaránt serkentik a belső keresletet.

Hosszabb távon a forint erős fundamentális támasszal rendelkezik. A havi fizetési mérlegadatot azt jelzik, hogy a gyenge első negyedéves adatokkal a legrosszabbat már letudta a magyar gazdaság a tőkeáramlások szempontjából.

Marad a lazaság

A laza monetáris politikai környezet fennmaradhat Magyarországon, ezt megengedik a kedvező inflációs adatok. Ugyanakkor a Bank of America Merrill Lynchnél ne gondolják, hogy az MNB is a negatív vagy zéró kamatok felé mozdulna el, kivéve ha a külső gazdasági környezetben komoly visszaesés következne be. Az infláció alacsony szinten maradását támogatják az alacsony energia és élelmiszerárak, a béremelkedések ugyanakkor felfelé mutató kockázatot jelentenek. Kiemelik, több nagyobb vállalat is jelentős munkaerő hiányról számolt be az elmúlt időszakban, igaz ez a helyzet jelentősen megváltozhat, ha a Brexit hatására csökken a külső kereslet és a befektetések nagysága.

Az MNB várakozásaik szerint továbbra is a lazább hangnem felé húzódva szemléli majd a fejleményeket, azonban a korábbiaknál jóval óvatosabban járhat majd el a már amúgy is alacsony kamatok és a növekvő inflációs kockázatok miatt. Elsősorban nem konvencionális eszközökkel, a BUBOR piacon és a likviditáson keresztül várható részéről beavatkozás, azonban a külső körülmények jelentős romlása esetén a kamatcsökkentési ciklus újraindítása sem kizárható - írják a befektetési bank elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2016.07.09 04:15

@SzaszaG:
Nem várom el egy ilyentől mint te, hogy 1 hétnél több időre visszaemlékezz de azért megkérdezem:
Véletlenül nem a gazdád alatt lett az ország bóvli?
Nézz utána nagyeszű!
A legkockázatosabb adósok közé kerültünk - Most először
2011. 1. 9. 14:11
http://www.vg.hu/penzugy/tozsde/a-legkockazatosabb-adosok-koze-kerultunk-most-eloszor-337737
Magyarország a 11. legkockázatosabb ország a világon
2011. 5. 23. 15:35|
http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/magyarorszag-a-11-legkockazatosabb-orszag-a-vilagon-349459


Ez még a Gyurcsánynak se sikerült csak a gazdátoknak! :)
És amennyi eszetek van még büszkék is vagytok rá, ha 6 év népnyúzás, mynp eltapsolás , rekord államadósság mellett felminősítenek.
És talán valamikor eléri Orbanisztán a 2010-es Bajnai szintet......
Ennyit tudtok fidesznyikek gazdistól matolcsistól!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.07.08 16:28

Ezt a cikket elfelejtette a szerkesztő átnézni.
Nincs is ilyen forrás ráadásul önmagát cáfoló tényeket közölnek le benne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.07.08 16:19

@troll: Erősebb lenne a HUF az EUR-hoz képest, mint tavaly novemberben?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.07.08 14:20

@SzaszaG:

ZsazsaQ... Pókeres... Nyikhaj emigráns fideszbábu... Azt mondd meg inkább, mi lesz veled meg a csajoddal, hogy itt a Brexit? :-))) Jöttök haza mindketten, itthon szívjátok tovább az adófizetők vérét? Két kis kullancs...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.07.08 14:19

itt valaki esetleg a forint gyengülésére spekulál?

mert mindig mikor erősödik a forint,azonnal megjelennek a napihun a cikkek, amelyek szerint hatalmas ft gyengülés várható.

aztán ez mégsem szokott bekövetkezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html