A tavalyi utolsó negyedévben a Napi-konszenzus várakozásának megfelelően, 1,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. Az előző negyedévhez képest a GDP 0,2 százalékkal növekedett, ami pozitív meglepetés, mivel az ipar decemberi nagymértékű visszaesése miatt csökkenésre lehetett számítani - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Egyelőre csak előzetes adatok állnak rendelkezésre, ám sejthető, hogy a hazai gazdaságot a nettó export húzhatta, míg a fogyasztás és a beruházások stagnálást, enyhe növekedést mutathattak - fogalmazott a szakértő.

A GDP-re negatívan hatott a mezőgazdaság a rossz időjárás miatt, és lehúzta a növekedést az építőipar is - mondta Barta György, a CIB Bank elemzője. A szolgáltatásoknál azonban már megmutatkozhatott egy kismértékű emelkedés, és lassulhatott a beruházások visszaesése is. A felhasználási oldalon valószínűleg a nettó export maradt a növekedés fő mozgatója, de úgy tűnik, hogy a belső kereslet is kezd magához térni - fogalmazott a CIB elemzője.


A lassabb növekedésért nagyban a decemberi ipari teljesítmény tehető felelőssé - véli Samu János, a Concorde elemzője. A KSH a GDP-statisztikával együtt, kedden publikálta a részletes ipari adatokat is. Ez alátámasztja, hogy a havi alapú 11,8 százalékos esést a készletek csökkenése okozta és az eladások is csak 2,5 százalékkal estek - tette hozzá. Az ipari termelés lassulása vélhetően a naptárhatással magyarázható - véli Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. December 11-e szombat munkanap volt, amikor vélhetően sok vállalat nem termelt és sokan mentek szabadságra. Ha egy decemberben egy nap termelés kiesik, az akár 6-7 százalékkal is csökkentheti a termelést egy átlagos decemberhez képest - mondta a szakértő.


Idén a robusztus német kereslet hatására folytatódhat az exportvezérelt növekedés, azonban a fogyasztás mérsékelt és a beruházások erősebb növekedése is hozzájárulhat ahhoz, hogy idén 3 százalékkal is bővülhet a gazdaság - véli Suppan Gergely. A tavalyi évben a GDP-t a mezőgazdaság és az építőipar igen gyenge teljesítménye is korlátozta, így bázishatásként ezen ágazatok is hozzájárulhatnak a magasabb növekedéshez - tette hozzá a szakértő.