Egy újabb statisztika, amit nem tesz ki az ablakba Magyarország

Az európai felnőtteknek a fele használja az internetet bankolásra is. Magyarországon hatalmas ugrás volt az elmúlt 10 évben, de így is jelentősen le vagyunk maradva az uniós átlagtól.
Dzindzisz Sztefan, 2018. január 16. kedd, 18:13
Fotó: Shutterstock

Az online bankolás nem meglepő módon a fiatalabb korosztály körében a legnépszerűbb, a 25 és 34 év közöttiek 68 százaléka használja, míg a teljes lakosságra vetítve csak 51 százalék.

Az sem annyira váratlan eredmény, hogy a képzettség növekedésével nő a netbankolók aránya is. Az alacsony végzettséggel rendelkezők 24, míg a felsőfokú végzettségűek 77 százaléka használja.

Amennyiben az összesített adatokat nézzük, úgy azt látjuk, hogy Dánia vezeti az uniós rangsort, miután az északi országban a 16 és 74 év közöttiek 90 százaléka használja banki ügyei elintézésére is az internetet. Nem sokkal, egészen pontosan egy százalékponttal vannak lemaradva a hollandok, de a finnek (87 százalék) és a svédek (86 százalék) is büszkék lehetnek a teljesítményükre.

Azt, hogy mekkora különbségek vannak az EU-tagállamok fejlettsége között, a mostani statisztika is jól mutatja. A lista végén található Bulgária és Románia ugyanis csak 5, illetve 7 százalékot tud felmutatni, de 30 százalék alatti arányt láthatunk Görögországban és Cipruson is. (Nagy változás jön a fizetésnél - sokan örülni fognak.)

Magyarország ennél valamivel jobb eredményt ért el, de a 38 százalékra nagyon büszkék nem lehetünk, ezzel sereghajtók elején, vagy valamivel szebben fogalmazva a középmezőny végén vagyunk.

Az Eurostat adatainak köszönhetően meg lehet azt is nézni, hogy az elmúlt 10 évben hogyan változtak a trendek. Az EU egészét nézve összességében 25 százalékos a növekedés és kivétel nélkül minden tagállamban emelkedést mért a statisztikai hivatal.

Magyarországon például 2007-ben még csak 11 (!) százalék netbankolt, ezt nőtt ugye 38 százalékra 2027-ig. A bolgár és román adat sem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy 10 éve mindkét országban csak 2 százalék intézte banki ügyeit online, míg például a hollandoknál már 2007-ben is 65 százalék feletti eredményt mértek, ami majdnem a duplája a tavalyi magyar adatnak.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK