Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A jegybanki készpénzforgalmi elemzések szerint a jelenlegi bankjegy- és érmecímletek megfelelően betöltik a forgalomban való szerepüket, így középtávon nem indokolt a szerkezetükbe történő beavatkozás" - közölte az MNB kedden az MTI kérdésére. A jegybank pénzkibocsátási feladatai között nem szerepel a jelenlegi forint címletstruktúrában történő változtatás. A készpénzes feladatait érintően a jegybank 2018-ig a forgalomban lévő bankjegyek megújítására koncentrál - teszik hozzá.

Az MTI azután kereste meg a jegybankot, hogy a Napi Gazdaság című lap keddi számában azt írta: az MNB-nél belső egyeztetéseken fölmerült, hogy leghamarabb három éven belül kivezetnék az ötforintos pénzérméket, és az ötszáz forintos bankjegyet fémpénz váltaná föl. Az ötforintos megszüntetése melletti fő érv a lap szerint, hogy legyártása többe kerül, mint a névértéke. Az ötszáz forintos bankjegy "pénzérmésítése" mellett szól, hogy gyorsan amortizálódik, és majdnem annyiba kerül az előállítása, mint egy pénzérméé - írta a Napi Gazdaság.

Az MNB korábban bejelentette: 2018-ig megújítja a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, ennek első eleme a megújított tízezer forintos, amely december 1-jén jelent meg a készpénzforgalomban.