Egyelőre nincs döntés az Országos Széchényi Könyvtár költöztetéséről (javított verzió)

A közintézmények, múzeumok, könyvtárak adatbázisait összekötő digitális névtér rendszert hoz létre az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 14. kedd, 17:39
Fotó: MTI Fotó

Tüske László, az OSZK főigazgatója kiemelte az MTI szerint a sajtótájékoztatón elmondta: 2014-ben kezdték el tervezni az OSZK "kettős költözését", amely egyrészt a digitális átállást, másrészt a könyvtár új épületének megtalálását tűzte ki célul. Az OSZK a Budavári Palota F épületéből a Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át, valamint folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán - tette hozzá.

Az eseményen Káldos János, az OSZK munkatársa hangsúlyozta: 2016-ban egy kormányhatározatban mintegy 10 milliárd forintot biztosítottak az OSZK informatikai fejlesztésére, amely mintegy 70 részprojektet ölel fel, köztük a Magyar Nemzeti Névteret és az Országos Könyvtári Platformot is. A fejlesztési program részeként eddig többek között lecserélték az OSZK teljes számítógépes állományát, elkészült a Corvina-honlap, elindult a Kulturális Statisztikai Rendszer, valamint megérkeztek a digitalizáló eszközök is - fűzte hozzá. Káldos szerint egyebek mellett folyamatban van egy rendkívül fejlett és biztonságos központi számítógép-infrastruktúra kiépítése, új állományvédelmi és biztonsági eszközök érkeznek hamarosan a könyvtárba.

Emellett a következő héten indul az azbesztmentesítés első szakasza az OSZK jelenlegi épületében, valamint belső építészeti munkák is kezdődnek - mondta el Káldos János.

Szijártó Zoltán, az OSZK informatikai fejlesztését végrehajtó Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke hangsúlyozta: a 2025-ig tartó teljes fejlesztési projekt megvalósítása jelenleg kétharmados szintnél tart.

A Magyar Nemzeti Névteret Szakadát István mutatta be. Kiemelte: az informatikai fejlesztés a különféle, eddig széttagolt adatbázisokban, katalógusokban és online lexikonokban szereplő személy-, földrajzi és testületi neveket teszi könnyen kereshetővé és elérhetővé egyetlen nyitott rendszerben. A rendszer fejlesztése jelenleg a béta verziónál tart, még hatalmas adatmennyiség vár feltöltésre. A kész Magyar Nemzeti Névtér mindenki számára, nyilvánosan elérhető lesz - tette hozzá.

Javítás: egyelőre nincs döntés a költözésről
Korábban a költözés tervéről már az Átlátszó is beszámolt, azt írták, a laktanya épülete vizesedik és a bővítése sem megoldott, mégis oda költöztetnék a könyvtárat. Korábban cikkünkben úgy értelmeztük, mintha született volna döntés a könyvtár költözéséről, az OSZK azonban lapunkkal cikkünk megjelenése után közölte, hogy a Tüske László által említett "kettős költözés" prioritása az intézmény digitális térben és modern könyvtári épületben való új működésének megtervezését és előkészítését jelenti. Ez utóbbi esetben merült fel a Kilián-laktanya (Mária Terézia laktanya), mint egyik szóban forgó lehetőség, erről azonban továbbra sincs kormányzati döntés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.14 21:23

1., Úgy látszik, hogy a fidesz számára nemcsak a fa értéktelen, hanem a könyvek is.
2., "kettős költözését"
Ez olyan mint a csibész kettős könyvelés. A korrupció fészkében ezt úgy tudom értelmezni, hogy az egyik fele marad az államnál, a másik felét hazaviszik. Ja, olcsón bérbeadják mint a festményeket. :DD
3., " folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán"
Talán az atombunkerben? Már felfedezték azt is? A Kopár Csárda fölötti részen csatangolva egyszercsak egy SZTOJ! kérés hangzott fel. Gondolom, nem szovjet kéktúrások voltak. Ja, és suttogtak olyan bunkerről. Nem magyar lokátorosok voltak azok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html