Egyénre szabottan segít az állam

A kormány azt tervezi, hogy 2018-tól bevezeti a szociális diagnózist, amely a rászorulók egyénre szabott segítségnyújtásához szükséges - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.
MTI, 2017. január 3. kedd, 08:03
Fotó: Napi.hu

Az államtitkár szerint nincs "uniformizált megoldás", személyre, egyéni szükségletekre szabott lehetőségeket érdemes biztosítani a rászorulóknak. Ennek jegyében tervezik 2018-tól a szociális diagnózis felállítását, amelyben részletesen leírják, milyen szükségletei vannak az egyes érintetteknek, és ehhez igazítanák a számára kialakítandó szolgáltatáscsomagot. Ennek kidolgozása a család- és gyermekjóléti szolgálatok feladata lenne.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy 2013-hoz viszonyítva 2018-ra hatvankét százalékkal emelkedik az átlagbér az ágazatban, és átalakul a bérrendszer is. A fizetés egyre jobban tükrözi majd a tudást és a teljesítményt.

Az egyházak szerepvállalásával kapcsolatban Czibere elmondta: zajlanak az egyeztetések, 2017 elején kerülhetnek át egyes intézmények egyházi fenntartásba. Jelenleg a szakellátásban a férőhelyek egyhatoda van csak egyházi fenntartásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK