Jó hírt kaptak az egyetemisták

Meglepetés érte a rászoruló egyetemistákat és főiskolásokat, amikor megtudták, mekkora összegű szociális ösztöndíjat kapnak az őszi szemeszterben: több felsőoktatási intézményben például 10 ezerről 20 ezer forintra emelkedett a támogatás minimuma, és a jogosultak köre is nagyobb lett. Ideje volt az emelésnek: a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható normatíva összege tíz éve változatlan, jövő szeptembertől azonban lehet, hogy a jó tanulmányi eredményű hallgatók is több pénzt kapnak majd - számolt be az Eduline.hu.
Domokos László, 2018. október 11. csütörtök, 14:40
Fotó: Shutterstock

A felsőoktatási ösztöndíjak összege 2007 óta nem változott, így az értékük folyamatosan csökkent. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) többször jelezte a kormánynak, hogy itt az ideje a hallgatói juttatások rendezésének. Idén végül rábólintottak a kérésre, a szociális ösztöndíjak emeléséről szóló kormányhatározat márciusban jelent meg - ez alapján a rászorultsági támogatásra fordítható összeg szeptember 1-től 40 százalékkal emelkedik. Erre a HÖOK korábbi tájékoztatása szerint az őszi félév idei négy hónapjára 749, 9 millió forintos támogatást kaptak erre az egyetemek és főiskolák - írta a portál.

Ahhoz, hogy a következő években is magasabbak legyenek a szociális ösztöndíjak, a felsőoktatási törvényt is módosítani kell. A szociális támogatás ugyanis három forrásból érkezik a hallgatókhoz: az egyetemeknek és főiskoláknak a hallgatói normatíva legalább 20, a lakhatási támogatás 30, a tankönyv- és jegyzettámogatásnak, sport és kulturális normatívának pedig minimum 56 százalékát kell erre a célra fordítaniuk - ezeknek az összege pedig tíz éve nem emelkedett.

A kormány.hu-ra kedden felkerült határozati javaslatból azonban kiderül: a hallgatói normatíva 119 ezerről 166 600 forintra, a lakhatási támogatás éves összege 60 ezerről 67 200 forintra, a tankönyv- és jegyzettámogatás 11 900-ról 14 566-ra emelkedhet 2019 szeptemberétől, ha a kormány rábólint a javaslatra.

Az emelésre komoly szükség van, a magyar egyetemisták egy része ugyanis komoly anyagi problémákkal küzd: harmaduk egész évben dolgozik. Az Eurostudent felmérés tavasszal nyilvánosságra hozott eredményeiből kiderül, hogy a munkát vállaló hallgatók hatvan százaléka azért dolgozik, hogy a fizetéséből fedezni tudja kiadásait, minden második egyetemista egyenesen azt mondta, hogy ha nem dolgozna, nem engedhetné meg magának, hogy a felsőoktatásban tanuljon.

Fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK