A magyar egyetemek teljesítménye egy-két kivételtől eltekintve "jókora távolságra van a világ élvonalától" - mondta az MTI szerint Stumpf István felsőoktatási modellváltásért felelős, pénteken kinevezett kormánybiztos az állami rádióban, hétfőn.

Az egyetemek gyenge versenyképességük miatt nagyon rosszul szerepelnek a ranglistákon. Ezért van szükség egy olyan versenyképes struktúra kialakítására, amely közelebb van az üzleti világhoz, és amely lehetőséget teremt egy motivált, a "közép-kelet-európai versenyképességünket és pozíciónkat megalapozó felsőoktatás" létrehozására - véli Stumpf István kormánybiztos. (Stumpf az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalt vezette, majd a második-harmadik Orbán-kormány alatt alkotmánybíró volt.)

A kormánybiztos szerint csak akkor fognak a fiatalok itthon maradni és Magyarországon továbbtanulni, ha a magyar felsőoktatás képes felzárkózni a prágai, krakkói egyetemhez, vagy akár meg is előzni azokat.

Stumpf közölte: negyven éve dolgozik a felsőoktatásban, annak minden lépcsőfokát végigjárta, a kutatói ösztöndíjastól az egyetemi tanárig, és e tapasztalatok birtokában tudja és érzi a felsőoktatásban dolgozókra háruló felelősséget.

Sok pénzt ad az EU

Az egyetemek fejlesztésére szánt európai uniós 1509 milliárd forintnyi támogatásból a tervek szerint 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására, 382 milliárd a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására és 172 milliárd a szakképzési struktúra megújítására. Folyamatosan egyeztetnek az egyetemekkel, hogy milyen fejlesztési igényeik vannak - mondta az MTI szerint Stumpf István, hozzátéve, hogy a fejlesztés nem csak pénzügyi kérdés, hanem hozzáállás kérdése is.