Mindenki tud a csalásról, mégsem lépnek fel ellene

Egyre több szakdolgozatgyár működik Magyarországon - adta hírül a 24.hu. A hallgató helyett szakdolgozatot és egyéb beadandókat gyártó cégekről mindenki tud - reklámozzák is magukat -, mégsem lép fel ellenük senki, pedig bűncselekményről van szó.
Domokos Erika, 2019. május 11. szombat, 07:30
Fotó: Pixabay

Összesen nyolc - a hallgatókat a bérírókkal összekötő - szakdolgozatgyárral lépett kapcsolatba a 24.hu. A cégek mindenféle dolgozatok, így beadandók, sőt, akár pedagógusportfóliók megírását is vállalják.

Alapszakos dolgozatra 3000 és 3500 forintos, mesterszakos dolgozatra 3500 és 4000 forint közötti oldalankénti árajánlatokat kaptak. A főiskolák, egyetemek és szakok között nagy a szórás abban, hogy milyen terjedelmű szakdolgozatokat kell leadni, de egy alapszakos szakdolgozat általában 20 és 40 oldal között van, egy mesterszakos minimum 30-40 oldal. Felszorozva az oldalankénti árral, egy alapszakos dolgozat már 60-70 ezer forintért is megíratható, egy mesterszakos pedig 100-150 ezer forintba kerül - olvasható a cikkben.

Jól keresnek

Százezer forintos átlagárral és havi két szakdolgozattal számolva egy közepesen szorgalmas béríró havonta 160-180 ezer forintot is kereshet a jutalék levonása után.

A portál által megkeresett hat nagy egyetem (a budapesti ELTE, a Corvinus, a BME, a debreceni, a szegedi és a pécsi tudományegyetem) azt közölte, hogy intézményükben az elmúlt öt évben egyetlen emberről sem derült ki, hogy mással íratta volna a szakdolgozatát. A név nélkül nyilatkozó egyetemi munkatársak ugyan elismerték, hogy létező problémáról van szó, de nincs eszközük szűrni az ily módon készülő szakdolgozatokat, főleg, ha a diplomavédésre felkészülnek a hallgatók.

Mégsem csalás?

Büntetőjogi értelemben azért nem lehet csalásnak tekinteni a szakdolgozatok béríratását, mert azzal nem valósul meg károkozás - mondta a 24.hu-nak Rajmon Balázs ügyvéd, korábban büntetőbíró. Szerinte a közbizalom elleni bűncselekményről, végső soron az állam átveréséről van szó, amivel kapcsolatban meglehetősen enyhe a magánokirat-hamisítás miatt kiszabható legfeljebb egyéves szabadságvesztés. Akár önálló büntetőtörvénykönyvi tényállássá is lehetne tenni a diplomamunkák béríratását, súlyosabb szankcióval, de erre a szakértő egyelőre kevés esélyt lát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fizikus, 2019.05.14 11:51

Szerintem nagyon elszomorító, hogy aki jelentkezik felső oktatásba ilyen módszerekhez folyamodik. Elkeserítő az is, hogy nem minősül bűncselekménynek. Találtam egy nagyon jó cikket, ahol egy nagyon jó útmutató van a szakdolgozat íráshoz. Ajánlom mindenki figyelmébe! https://tudomanyplaza.hu/letoltheto-utmutato-szakdolgozat-irasahoz/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.05.11 13:16

Ebből is látszik, hogy az akár otthon is megírható szakdolgozat mennyire értelmetlen marhaság. Mint minden olyan vizsga, ami nem ellenőrzött körülmények között zajlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html