Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem - az átalakítás ellen majd' egy éve tiltakozó - polgárai FreeSZFE Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hozunk létre, célunk demokratikus keretek közé átmenteni a 155 éves szellemiséget" - jelentették be a tiltakozók Facebook-bejegyzésükben.

Az új egyesület nem csak egy politikai befolyástól független és művészi értelemben szabad alkotóműhelyt jelent majd az SZFE mindenkori polgárai számára, de az egyetemről a közelmúltban és a közeljövőben várhatóan elbocsátott és ott felmondani kényszerülő oktatók számára lehetővé teszi azt is, hogy alternatív keretek közt folytassák a képzéseket hallgatóikkal - olvasható a közleményben.

A tiltakozók szerint az egyetem autonómiájának felszámolása, valamint az új, alapítványi fenntartó és - a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium által kinevezett - új vezetőség jogszerűtlen lépései elleni eljárások továbbra is zajlanak, ám a jelen pillanatban fennálló körülmények teljes mértékben megfosztják a közösséget önrendelkezésétől. Az intézmény érdemi és a korábbihoz hasonló színvonalú szellemi és művészeti tevékenység végzésére való alkalmassága így kérdésessé vált. A FreeSZFE Egyesület, a közösség elképzelései szerint, az intézmény155 éves hagyományainak és szellemiségének hatalmi elnyomása következtében keletkező űr betöltését hivatott szolgálni - írják az alapítók.

Az egyesület hosszú távon pályázati források mellett elsősorban az alkotóműhelyben létrehozott produkciók bevételeiből tervezi fenntartani magát, de az induláshoz támogatók is hozzájárulhatnak, erről az internetes és Facebook-oldalukon tesznek közzé információkat.

A hvg.hu ma arról számolt be, hogy az új vezetőség elkezdte törölni a hallgatók korábban érvényesen megszerzett érdemjegyeit és gyakorlati eredményeit az egyetemi Neptun-rendszerből. Az SZFE oktatói több megbeszélésen arról az írásba nem adott tervről értesültek, hogy bár az új vezetőség érvényesnek ismeri el az őszi félévet, de azt 0 kredittel zárják le, és az eredményeket majd csak februárban, utólag viszik fel a Neptunba - írja a lap.