Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Címzetes egyetemi tanári kinevezésének apropójából látogatott Magyarországra Paul Kan Man-Lok. A hongkongi szoftvermilliárdost a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (SZIE GTK) tüntette ki a honorary professor címmel, a titulust pedig bőkezűen hálálta meg. Paul Kan ugyanis felajánlott egy egyéves, évente ismétlődő ösztöndíjat a Chinese University of Hong Kongra. Nem véletlenül választotta a milliárdos éppen ezt a hongkongi intézményt: fél évszázadnál is rövidebb történelme ellenére ugyanis számos Nobel-díjas hallgatóval professzorral büszkélkedhet, tavaly pedig bekerült a világ 50 legjobb egyeteme közé. Vasa László, a SZIE GTK dékánhelyettese elmondta: a két egyetem között egy keretmegállapodás is létrejött, így a jövőben akár bővülhetnek is a hasonló lehetőségek mind a hallgatói, oktatói csere, mind közös kutatási programok segítségével. A tervek között szerepel gyakornokprogramok indítása a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók számára hongkongi és makaói hotelekben és idegenforgalmi létesítményekben.
Kannak sem Magyarország, sem a magyar kultúra nem ismeretlen. A vagyonát a vezeték nélküli kommunikációs szoftverből megalapozó üzletember hazánk tiszteletbeli konzulja Hongkongban, a bennfentesek szerint pedig komoly megtiszteltetés, hogy elvállalta ezt a felkérést. Kapcsolatrendszerével és rátermettségével ugyanis Kan hatékonyan tudja képviselni a magyar érdekeket Ázsiában, aminek nemcsak gazdasági, de kutatási és kulturális haszna is lehet. Paul Kan az első konzulja a tiszteletbeli konzuli iroda formájában újranyílt főkonzulátusnak, miután azt 2009-ben bezárták.
Kimondottan pozitív tapasztalataik vannak a magyar hallgatókról az ázsiai egyetemek professzorainak. Az ázsiai közvélekedés szerint a hazai diákok okosak, értelmesek és nyitottak a nyelvtanulás felé éppúgy, mint a különféle tudományos kutatások irányába. Rövidebb távon mégis a gazdasági hasznossága lehet nagyobb Paul Kan és a hongkongi magyar konzulátus működésének. Ebben ráadásul már most sem állunk rosszul: a kelet-közép-európai piacok közül ugyanis jelenleg is Magyarország Hongkong legnagyobb kereskedelmi partnere. A jó kapcsolat továbbra is kulcsfontosságú, hiszen Hongkong nem csak egy fejlett ország, de Kína kapuja is egyben.