Egyezség a több-biztosítós rendszerről

Elfogadta az SZDSZ az MSZP-nek a társadalombiztosítási rendszer átalakítására vonatkozó kompromisszumos javaslatát a tegnapi, éjszakába nyúló koalíciós egyeztetésen.
NAPI Online, 2007. szeptember 25. kedd, 10:36
Fotó:

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke a Népszavának elmondta: a megállapodás lényege, hogy 22 területi egységre bontják az országot, amelyben külön kezelik majd a Közép-magyarországi régiót. Minden megyében létrejön egy egészségpénztár, a fővárosban és Pest megyében pedig négy biztosító alakul. A pénztárakban kisebbségi tulajdonrészt szerezhetnek a magánbefektetők. Egy pénztár akár több megyében is jelen lehet, és vállalniuk kell, hogy legalább 500 ezer, legfeljebb másfél millió ember ellátását biztosítják.

Ezzel a hónapok óta folyó politikai vita lezárult, már csak a szakértőknek kell kidolgozniuk a részleteket. Hogy tegnap megállapodtak a koalíciós pártok, meglehetősen érdekes, ugyanis több elemző szakember is úgy nyilatkozott, minderre nincs túl sok esély. A Népszabadság például arról írt, hogy a miniszterelnök szombaton, a választmányi ülésen ismertetett kompromisszumos javaslatához (megyénként alakulnának pénztárak, amelyek később összekapcsolódhatnának, míg Budapesten és vonzáskörzetében az egészségbiztosítók egy ideig szabadon versenyezhetnének, majd a határidő lejártát követően a pénztárt nem választókat a legtöbb tagot szerzett ellátásszervezőhöz sorolnák) szakmai véleményeket is várt, a modellváltáson dolgozó szakemberek közül azonban ezt egyik sem vállalta, mondván, mindez olyasfajta politikai kompromisszum, amely érvényesíti ugyan a szocialisták szempontjait az egészségügy regionálissá alakítására és a szabad demokraták versenypártiságát is, de szakmailag nem tudják megmagyarázni.

Repa Imre, a kaposvári megyei kórház főigazgatója, az Államreform Bizottság korábbi tagja a napilapnak optimistán nyilatkozott: kötélhúzás zajlik, de biztosan lesz modellváltás. Hangsúlyozta: a biztosítási modellváltás az egyetlen olyan erő, amely garantálja, hogy megtörténjenek az ellátórendszerben a tavasszal elmaradt változások, azaz tovább csökkenjen a kórházi szektor súlya, és csak azok az intézmények maradjanak meg, amelyek színvonalas ellátást nyújtanak. Repa korábbi nyilatkozataiban azt állította: a jó minőségű betegellátáshoz 50-60 kórházat be kellene zárni.

Rékassy Balázs, a GKI-EKI szakértője a koalíciós kompromisszumos ötletet megvalósíthatatlannak nevezte. Szerinte a koncepció készítői nem figyelnek a szakmára, meg sem kérdezték a biztosítókat. Akkor mi értelme az egésznek? - tette fel a kérdést a szakember. Tegnap egyébként a Fidesz bejelentette: elkészült a nemzeti egészségbiztosítás koncepciójával, amelyet ősszel a parlament elé tárnak. Mikola István, a párt szakpolitikusa elmondta: mindenki kötelezően tagja lenne a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosításnak, és jövedelmével arányosan fizetne járulékot. A pénztárat a parlament felügyelné, és a felügyelő tanácsba is a T. Ház választana tagokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK