Egyeztet az MNB és a PM

A téma az inflációs cél értékelésének módszere.
NAPI Online, 2008. május 29. csütörtök, 10:52
Fotó:

A jegybank kezdeményezésére egyeztetés kezdődik a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között - közölte a szaktárca.
Az egyeztetés témája az inflációs cél értékelésének módszere. A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: nem témája az egyeztetésnek a cél mértéke, mind a PM, mind a jegybank egyetért a 3 százalékos középtávú inflációs cél fenntartásával.

Simor András jegybankelnök még hétfőn tett megjegyzést arra, hogy szerinte változatlanul a maastrichti három százalék jelenti az inflációs célt és nem tud semmilyen állítólagos inflációs sávról. Az MNB honlapján az árstabilitás címszó alatt található 2005. augusztus 22-én kelt közlemény utolsó bekezdése a háromszázalékos cél mellett megjegyzi: az inflációs cél teljesülésének értékelésekor a váratlan hatásokból fakadó ingadozásokat is figyelembe kell venni. Emiatt a kormány és a jegybank megállapodása szerint a háromszázalékos céltól egy százalékponttal eltérő fogyasztóiár-index elfogadható az árstabilitás szempontjából.

Komoly a kockázata annak, hogy a háromszázalékos inflációs cél 2010-ben sem teljesül - mondta Kovács Mihály András, az MNB közgazdasági elemzések helyettes vezetője szerdán az inflációs jelentésről szóló háttérbeszélgetésen. A szakértő ezt a veszélyt a globális inflációs nyomás további erősödése esetén tartja reálisnak, valamint akkor, ha a múltbeli magas infláció bekerül a bérezésbe. Ráadásul valószínűleg a minimálbér emelése akasztotta meg a mérséklődő inflációhoz való alkalmazkodást.

A jegybankok egyik legfontosabb feladata az inflációs várakozások lehorgonyzása, úgyhogy az MNB-nek nem áll szándékában az inflációs célkövetés rendszerén változtatni. Amiatt, hogy az elmúlt időszakban a várható inflációs pálya eltolódott, nem a monetáris politika okolható, hanem a nem várt sokkok - mondta Csermely Ágnes, az MNB igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK