Elhalasztotta az Országgyűlés a földforgalmi törvény hétfőre tervezett zárószavazását - erősítette meg lapunknak a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. Arról egyelőre nem tudtak pontosabb felvilágosítást adni, hogy melyik napon folytatódhat a törvény tárgyalása, azt azonban közölte a szaktárca, hogy a jogszabály zárószavazására még a tavaszi ülésszakban, vagyis a legkésőbb a jövő héten sor kerülhet. Érdeklődésünkre a halasztásról szóló döntést azzal indokolták, hogy a kormány jelenleg minden erejével az árvizi védekezésre összpontosít, most ez az elsődlges feladat.

A zárószavazás előtt azonban a VM még beiktat egy egyeztetést erre a hétre annak a 200 civil szervezetnek a képviselőivel, amely az utóbbi hetekben Kossuth téri tüntetéssel, illetve nyílt levekkel kísérelte meg megakadályozni a földforgalmi törvény eredeti, majd a VM által előkészített, mezőgazdasági bizottsági módosítókkal átírt változatának elfogadását is.

A VM által kiadott közlemény szerint a tárca már megkísérelte összehozni az említett egyeztetést, azonban az érdeklődés hiányában elmaradt. A közlemény alapján azonban sokkal inkább kommunikációs félreértésről lehetett szó: a tárca június 7-én kiadott, 10-ére szóló  meghívójában mind a 200 szervezet egy-egy képviselőjét várta, míg a civilek részéről mindössze az a 6-7 szervezet jelentkezett be, amelyek a többiek képviseletében is a tavasszal egyszer már leültek tárgyalni a VM-mel. Az persze eleve kérdéses, hogy mennyi értelme lett volna a végül elmaradt egyeztetésnek, ha még aznap délután az eredeti tervek szerint megtartották volna a törvény zárószavazását. Ennyi idő alatt ugyanis képtelenség bármilyen, akár zárószavazás előtti módosítót is benyújtani a parlamentnek, még ha esetleg valamely civil javaslat támogatásáról esetleg meg is születik a politikai döntés a kormány részéről. Jelenleg egyébként csak a Szabó Rebeka volt LMP-s képviselő által benyújtott zárószavazás előtti módosítókat tartja nyilván.