Tejben-vajban füröszti az egyházakat jövőre az Orbán-kormány

Az elmúlt években is sorra újították fel a templomokat állami pénzből, de 2019-ben még több kormányzati forrásra pályázhatnak a bevett egyházak.
Vég Márton, 2018. november 14. szerda, 07:08
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Évről évre egyre aktívabbak az egyházak a közbeszerzési piacon, de a nekik jutó költségvetési támogatások mértéke alapján joggal feltételezhető, hogy 2019. az egyházak éve lesz. A kormány nemrég felhívást tett közzé az egyházi közösségi célú programok és beruházások, valamint az egyházi épített örökség védelmének és egyéb beruházások támogatására.

"A Miniszterelnökség célja, hogy a felhívással felmérje azon támogatási igényeket, amelyek a 2019-es költségvetési év során az egyházi jogi személyek hitéleti, illetve közösségi célú, beruházásaihoz, épületfelújításaihoz, valamint közösségi célú programjainak megvalósításához szükségesek" - olvasható a felhívásban.

A bevett egyházaktól november 30-ig várják az igényeket Magyarországról és a határon túli területekről is. Magyarországon jelenleg 32 bevett egyház van, köztük a Magyar Katolikus Egyház és a Hit Gyülekezete, de a listán szerepel a Magyar Iszlám Közösség és a Gyémánt Út Buddhista Közösség is. Forrás pedig bőven lesz a 2019-es büdzsében a beérkező igények kielégítésére: a 2018-asnál közel 10 milliárd forinttal több, mintegy 30 milliárd forint jut. A pénzügyi lebonyolításban kulcsfeladat van a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amely a Bethlen Gábor Alap pénzeszközeinek kezelésére létrehozott nonprofit gazdasági társaság. Vezérigazgatója Erdélyi Rudolf havi 1,4 millió forintos fizetéssel.

"Öröm számunkra, hogy a támogatások összege az elmúlt évek során folyamatosan emelkedett. Az elmúlt években mintegy ötezer-kétszáz templom, közösségi ház, egyházi intézmény újult meg. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzatnak ezen a területen évtizedes lemaradást kellett pótolnia az utóbbi években" - mondta az egyházi pályázatokról Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára a Magyar Kurír katolikus hírportálnak. Szerinte a templomok, egyházi intézmények és környezetük megújulása, illetve a keresztény közösségi programok támogatása mindenki számára fontos célkitűzés.

Jut mindenre

A 2017-es sikeres pályázatokat átnézve nem volt túl szigorú az elbírálás, mert például a Balatonfőkajári Református Egyházközség egymillió forintot kapott a templomba vezető lépcsők felújítására, míg a Tahitótfalui Református Egyházközség 3,5 millió forintot kapott orgonakorszerűsítésre, de a sárhidaitól a budavári templomig számos közösség kapott 1-20 millió forint közötti összeget külső vagy belső felújításra.

Hogy évről évre javul az egyházak anyagi helyzete, azt jól mutatja, hogy 2015 óta 608 közbeszerzési eljárást írtak ki a magyarországi egyházak 75 milliárd forint összértékben. Ezt az adatot még Balog Zoltán árulta el idén áprilisban a Közbeszerzési Hatóság egyházi közbeszerzésekről szervezett konferenciáján. Az emberi erőforrások egykori minisztere szerint az egy eljárásra jutó keretösszeg növekedése folyamatos: 2015-ben 45 millió, 2016-ban 93 millió, 2017-ben 230 millió forint volt, 2018-ban pedig 250 millió forint.

Mostanában is egymást érik az egyházi közbeszerzések: a siklósi ortodox templomtól a baktalórántházi református templomig sorra hirdetnek eredményt a 10-100 millió forintos projektekben. Csak a Pécsi Egyházmegyében legalább huszonegy római katolikus templom és három plébánia felújítása kezdődött el az idén a bama.hu cikke szerint, az egyik nagyobb beruházás a bogádi templomnál valósul meg, melynek a kivitelezési munkáinak bruttó összköltsége meghaladja a 136 millió forintot.

Van miből költeniük az egyházaknak, hiszen például 2017 év végén a kormány 119 milliárd forintot osztott szét az egyházak között, a legtöbb (85 milliárd forint) a reformátusokhoz került. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke erről korábban azt mondta: aki a 2017 eleje óta odaítélt összes egyháztámogatást számba veszi, látni fogja, hogy a támogatás nem aránytalan. A pénzből pedig három-négyszáz projekt, templomépítés és -felújítás, parókiák, közösségi terek építése és bővítése valósulhat meg.

A hívők is adnak

Persze nem csak az államtól, hanem az állampolgároktól is kapnak pénzt az egyházak. A tavalyi csökkenés után idén növekedett a jelentősebb egyházaknak felajánlott összeg. Az egyházaknak szánt egyszázalékos adófelajánlások listáját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptemberben tette közzé: a katolikusok 2,5 milliárd forintot kaptak mintegy félmillió felajánlótól, a reformátusok közel 1 milliárd forint jutott 210 ezer embertől. Egy új törvény szerit az egyháznak felajánlott egy százalék rögzül, tehát a következő években csak akkor kell nyilatkozni, ha visszavonnánk vagy módosítanánk a korábbi rendelkezést.

Nem biztos, hogy így marad a rendszer, ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes májusban arról beszélt, hogy kész újragondolni a személyi jövedelemadó (szja) egyházaknak felajánlható 1 százalékával összefüggő kérdéseket. Szerinte az szja-csökkentés hatással van a támogatási rendszerre is, ezért felvetette, hogy a forrásokat a GDP-hez kellene kötni, mert az előbbi bizonytalanságokat eredményez. Szintén a kereszténydemokrata politikustól tudható, hogy 2010-hez képest megduplázódott az egyházi fenntartású intézmények száma, jelenleg 270 ezer gyermek tanul hittant, az egyházak költségvetési támogatása pedig a 2010-es 24 milliárdról 55 milliárdra bővült.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.14 20:26

@zana: "Semmi hasznuk!"

Miért, a magadfajta ingyenélő nyuggereknek mi haszna? Mégis én tartalak ki az adómból, ingyenélő parazita...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.14 19:56

@Panzerkraftwagen_Drei:
Vakkantottál parancsnok elvtárs? Egész életedben munkakarülő voltál, mégis van nyugdíjad. Aki egy egyház tagja akar lenni fizessen, én nem tartozom sehová miért kell az én pénzemből eltartani őket. Semmi hasznuk! Aki meg úgy érzi hogy fontosak fizessen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.14 17:48

@europeer: "Az egyház tartsa fenn magát"

Helyes!

És a nyuggerek is tartsák fönn magukat.
Meg a szaporított segílyesek.
Meg általában a gyereket vállalók.
Meg a filmesek, különös tekintettel a hatszáznegyvenharmadik holokauszt-filmet rendezők.
Meg az adónkból milliárdokkal segílyezett multik.

És sorolhatnám...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.14 17:24

"A bevett egyházaktól november 30-ig várják az igényeket Magyarországról és a határon túli területekről is"
Gazdag ország vagyunk, mindenre telik amivel a fattyú a hatalmát erősítheti.
Tartsák el az imádkozók az egyházakat!
Urrak a papok, brekegték a békák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.14 12:50

Az egyház tartsa fenn magát a hívekből, ne a közös kasszából, amit kinyúznak a dolgozókból.
Ha nem fussa nagy épületekre, akkor el kell adni vagy nem kell építeni.
A zemberekre meg azt mondják, hogy addig nyújtózkodj... vagy azt, hogy egy számmal nagyobb cipőt hord.
Egyházi adó, perselypénz, alapítványi befizetések, egyházi tárgyak, kiadványok értékesítéséből befolyt összegek. Ha ez nem elég,, akkor kisebb pompa kell. Vagy abba kell hagyni.
Szerénység elvtársak, szerénység!
Isten nem azt mondta, hogy a főpapoknak pompa, csili-vili, meg hatalmas épületeket.
Nem ezt mondta. hogy segíteni szegényeknek. Meg azt sem mondta, hogy kell egy bazinagy templom, ahol misét tartsanak.
Hol van a Bibliában olyan, hogy építési terv?
Hol van a Bibliában olyan, hogy a beadott pénzekből, adományokból a főpapoknak új bútor, autó, aranyak, műkincsek?
Isten nevében bárhol össze lehet jönni, ott van, ahol hisznek benne.
Mivel a valóságnak semmi köze a leírtakhoz, ebből számomra az következett, hogy az ilyen egyház csak MLM rendszer, egy piramisjáték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html