Egy nagyobb családból is vallási egyesület válhat

Már 10 fős taglétszámmal is vallási egyesületté alakulhat egy vallási közösség és beszedheti az 1 százalékos szja felajánlásokat egy benyújtott törvényjavaslat szerint.
Vég Márton, 2018. november 21. szerda, 12:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Teljesen új magyar egyházi szervezetrendszert építene ki a kormány, amivel le kívánja zárni azokat a vitákat, amelyek a jelenleg hatályos szabályozás kapcsán hazai (Alkotmánybíróság) és nemzetközi (Velencei Bizottság, Emberi Jogok Európai Bírósága) fórumokon felmerültek - derül ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter által a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatból.

A módosítás egyik lényege, hogy a különböző egyházakat az állam nem elismerné, hanem csak nyilvántartásba venné. "Bármely vallási közösség (legalább 10 fős taglétszám esetén) vallási egyesületté és így jogi személlyé alakulhat" - szerepel a dokumentumban. Már a vallási egyesületek is kaphatnak felajánlásokat a személyi jövedelemadóból (szja). A következő kategória a nyilvántartásba vett egyház lesz, ehhez legalább öt éves vallási egyesületként való működés és 3 éves átlagban 1000 egyszázalékos szja felajánlás kell.

Bejegyzett egyházhoz már 5 év átlagában legalább 4000 darab egyházi szja 1 százalékos felajánlás szükséges a törvényjavaslat szerint, az elvárt működési időtartam pedig legalább 20 éves vallási egyesületként, illetve 15 éves nyilvántartásba vett egyházként, vagy legalább 100 éves szervezett nemzetközi működés. Az egyházi szervezetrendszer csúcsán pedig a bevett egyházak lesznek: velük az állam átfogó megállapodást köt. Magyarországon jelenleg 32 bevett egyház van, köztük a Magyar Katolikus Egyház és a Hit Gyülekezete, de a listán szerepel a Magyar Iszlám Közösség és a Gyémánt Út Buddhista Közösség is.

Sokan pályáznak az szja 1 százalékára, a tavalyi csökkenés után idén növekedett a jelentősebb egyházaknak felajánlott összeg. A katolikusok 2,5 milliárd forintot kaptak mintegy félmillió felajánlótól, a reformátusok közel 1 milliárd forint jutott 210 ezer embertől. Egy új törvény szerit az egyháznak felajánlott egy százalék rögzül, tehát a következő években csak akkor kell nyilatkozni, ha visszavonnánk vagy módosítanánk a korábbi rendelkezést.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK