Az elmúlt évek ellenőrzési tapasztalatai alapján az ÁSZ három típusú öntesztet állított össze, ezek kidolgozásánál abból indultak ki, hogy milyen visszatérő hiányosságokat találtak a vizsgálatok során - jelentette be Domokos László, a számvevőszék elnöke. Az ÁSZ az egyedülálló önteszt-rendszerrel támogatni szeretné az önkormányzati választás után hivatalba lépett polgármesterek és jegyzők munkáját, valamint az egyházi intézmények szabályszerű működését. A tesztek kitöltése, illetve az eredmények visszaküldése nem kötelező.

A települési önkormányzatokat illetően felhívta a figyelmet arra, hogy a megfelelően kiépített és működtetett belső kontrollrendszerrel jelentősen csökkenthetők a korrupciós kockázatok, enélkül nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályszerű, hatékony és eredményes felhasználása. A települési önkormányzatok, a helyi nemzetiségi önkormányzatok és az egyházi intézmények az ÁSZ által kötelezően ellenőrizendő szervezetek több mint felét jelentik.

A számvevőszék elsődleges célja, hogy javuljon az önkormányzatok belső kontrollrendszerének, illetve a közpénzek felhasználásának szabályozottsága, ezzel a pénzügyi egyensúlyi helyzet fenntarthatósága, az önkormányzati adósság újratermelődésének megakadályozása - mondta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke. A tesztek kitöltésével a még nem ellenőrzött önkormányzatok, intézmények is lehetőséget kapnak a jó gyakorlatok átvételére.

Az ÁSZ dolgozik azon, hogy az öntesztek eredményeit, tapasztalatait hasznosítani tudja a számvevőszéki ellenőrzések hatékonyságának további javítása érdekében.