Egymást marják Orbán barátai

Szembehelyezkedik a német állammal az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali német ellenzéki párt - jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy pénteki interjúban, amelyben arról is beszélt, hogy közös európai menekültügyi rendszert kell kiépíteni, amelynek része a migránsok "elosztási mechanizmusa" - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 14. péntek, 15:49
Fotó: AFP

Az AfD "ezerszer is elmondhatja, hogy demokratikus", tevékenysége mégis azt mutatja, hogy "szembehelyezkedett az állammal" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a dpa hírügynökségnek.

Horst Seehofer (fenti képünkön Orbán Viktor miniszterelnökkel) igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy radikalizálódott-e az AfD a 2015-ös menekülthullám óta. Mint mondta, a CSU-tól és az Angela Merkel kancellár vezette testvérpárttól, a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra elhelyezkedő pártról "lehullott az álarc", de így legalább könnyebben szembe lehet szállni vele, mint amikor "a tisztes polgárt játssza".

Rémisztő

A Bundestagba tavaly bekerült párt tevékenysége "rémisztő", parlamenti politizálását hevesség és dühkitörések jellemzik, képviselői még az ügyrendi vitákba is olyan indulatossággal vetik bele magukat, mintha a szövetségi köztársaság felszámolásáról lenne szó - közölte Seehofer.

Így nem lehet viselkedni, ellenzékben sem

- jelentette ki a CSU elnöke.

A 2015-ben elmélyült migrációs válság kezeléséről elmondta: azzal a céllal dolgozik, hogy az év végére a kormány kiállhasson a lakosság elé, és elmondhassa, amennyire emberileg lehetséges volt, megoldották az utóbbi évek problémáit. Ezért a szövetségi kormány teljes erővel dolgozik egy "működőképes, közös európai menekültügyi rendszerért".

Ennek a rendszernek az elemei az észak-afrikai befogadóközpontok a Földközi-tengerről partra szállított embereknek, az EU területén kialakítandó intézmények a menedékérők elhelyezésére és menedékjogi kérelmük elbírálására, valamint egy "elosztási mechanizmus" - fejtette ki Seehofer. Hangsúlyozta, hogy neki kell látni a munkához. Mint mondta, "öt, hat vagy hét országnak el kell kezdenie, és akkor majd beáll a rendszer".

És a kelet-európai EU-tagállamok?

Arra a felvetésre, hogy a menekültek befogadásától elzárkózó kelet-európai EU-tagállamokat is meg kell nyerni a közös ügynek, hangsúlyozta: "nem mondhatjuk mindig azt, hogy még nincs mindenki benne a dologban, ezért inkább nem is csinálunk semmit". Dolgozni kell, mert a hatékony munka "elképesztően nagy lakossági bizalmat teremt, hiszen (az emberek) azt mondják, hogy ez igen, ez az Európa foglalkozik a problémával és cselekvőképes" - mondta Seehofer.

"Nagyon-nagyon nyomatékosan javaslom, hogy kezdjünk hozzá" - emelte ki a német belügyminiszter. Hozzátette, jó lenne, ha a jövő tavaszi európai parlamenti választás előtt eredményeket lehetne felmutatni, mert "a lakosságnak nagyon fontos, hogy Európa cselekvőképes". Ebben az esetben "nem történne olyasmi, mint Svédországban" - utalt Seehofer a skandináv országban tartott parlamenti választás eredményére.

Seehofer, az AfD és Orbán Viktor
A helyzet azért kezd érdekessé válni, mert a fent említett két német szereplőt gyakorlatilag lehet Orbán Viktor szövetségeseinek tekinteni. Seehofer korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel nagyon megtalálta a közös hangot, amikor a menekültügyi kérdések miatt kialakult vitában szembekerült Angela Merkel kancellárral. Az AfD társelnöke, Alice Weidel pedig a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentés megszavazását követően - amely gyakorlatilag az uniós szerződés 7. cikkelye szerinte eljárás elindítását indítványozza Magyarország ellen - állt ki a Facebookon Orbán Viktor mellett.

Pénteken délután Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó Európpai Néppárt vezetője is erősen bírálta Magyarországot. Azt mondta, hogy veszélyben van a jogállamiság, kitartott amellett a kormánypártok szövetségeseként is, hogy jó döntés volt megszavazni a Sargentini-jelentést.

Képünk forrása: AFP Photo/CHRISTOF STACHE

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.09.14 23:55

@krax-:
More, te írtad a cikket?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.14 22:51

@krax-: szerencsétlen homokos...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax-, 2018.09.14 22:19

@krix6: "Azért haragszol Czirokra mert alacsonynak gondolod az IQ-ját és azt gondolod, hogy nem szereti a magadfajta hombárokat?
Czirok értelmes, okos ember (tehát nem homofób), úgyhogy nem kell félned homika...:D"

Te agyatlan IQ nuku jobber, kommentenként bizonyítod, hogy mennyire szánalmasan agyatlan vagy, mert ha lenne legalább 60-as IQ-d, akkor nem írnál olyan kommentet arról, hogy vajon minek is lehet olyan valakit nevezni, aki mást "homi"-nak, vagy homárnak nevez! :)

http://medicalonline.hu/cikk/osszefugg_a_homofobia_es_az_alacsony_intelligenciaszint

Szenzációs, ahogyan te égetni tudod saját magad! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.14 22:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.09.14 22:03

@krax-:
Azért haragszol Czirokra mert alacsonynak gondolod az IQ-ját és azt gondolod, hogy nem szereti a magadfajta hombárokat?

Czirok értelmes, okos ember (tehát nem homofób), úgyhogy nem kell félned homika...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html