Az olimpiai bajnoki címért és helyezésekért jutalom jár a magyar sportolóknak. Az összeg függ egyrészt az elért helyezéstől: az elsőtől nyolcadik helyezésig jár a jutalom, de befolyásolja az is, hogy egyéniben vagy csapatban érték-e el az eredményt. Így néz ki a mérleg a 444.hu és saját gyűjtésünk alapján. A riói szereplésért 37 sportoló vagy csapat kap jutalmat, összesen adómentesen 989 millió forint értékben.

  • A legtöbbet Hosszú Katinka kapja. Neki 136,4 millió forint jár az egyéniben nyert három aranyéremért (3x35 millió forint) és egy ezüstért (25 millió forint), valamint a váltóban elért hatodik helyért (6,4 millió forint).
  • Kozák Danuta az egyéniben elért olmpiai bajnoki cím (35 millió forint) mellett párosban (31,5 millió forint) és a négyesben (28 millió forint) is nyert, ami összesen 94,5 millió forintos jutalmat jelent.
  • Szabó Gabriella - aki Kozák Danutával párosban és a kajaknégyesben is nyert Rióban - 59,5 millió forintot kap.
  • Az olimpiai bajnok kajaknégyesben Kozák Danuta és Szabó Gabriella csapattársainak, Fazekas-Zur Krisztinának és Csipes Tamarának fejenként 28-28 millió forint jár.
  • Szász Emese vívó az aranyéremért 35 millió forintot kap.
  • Szilágyi Áron - aki megvédte londoni olimpiai bajnoki címét - vívó szintén 35 millió forinthoz jut a riói aranyáért.

Bár Kapás Boglárka nem nyert Rióban aranyat mégis több mint 41 millió forintot úszott össze: egyéniben egy bronzérmet kapott (20 millió forint) és egy negyedik helyet (15 millió forint) ért el, emellett a váltóval elért hatodik helyért is jár a jutalom (6,4 millió forint). Imre Géza vívó szerzett egy egyéni ezüstöt (25 millió forint), csapatban pedig bronzérmes (16 millió forint) lett, így 41 millió forint jutalomra jogosult. A női vízilabda-válogatott 13 tagja fejenként 10,5 millió forint prémiumban részesül a riói negyedik helyért, a férfi vízilabdacsapat szintén 13 tagja pedig az ötödik helyért fejenként 7 millió forinthoz jut. A sporttörvény szerint a olimpiai érmesek harmincöt éves koruk után járadékban részesülnek, amelynek összege megfelel a havi bruttó átlagbérnek. Az olimpiai járadék csak onnantól nem jár, ha az érintett sportolót a későbbiekben megválasztják a Nemzet Sportolójának (az a jelenlegi szabályok szerint havi 630 ezer forintot fizet).

Havi bónusz London óta

Profi sportolókról van szó, tehát többségüknek ez a munkája, ezért kapja a fizetését. A mostani olimpiai eredmény pedig a munkájukért járó jutalom. Ha kizárólag a riói szereplépésért járó jutalmat leosztjuk a londoni olimpiai óta eltelt négy évre, 48 hónapra, akkor így néz ki a helyzet a riói bajnokoknál:

  • Hosszú Katinka (úszó): 2,8 millió forint/hó
  • Kozák Danuta (kajakos): 1,97 millió forint/hó
  • Szabó Gabriella (kajakos): 1,24 millió forint/hó
  • Szilágyi Áron (vívó): 729 ezer forint/hó
  • Szász Emese (vívó): 729 ezer forint/hó
  • Fazekas-Zur Krisztina (kajakos): 583 ezer forint/hó
  • Csipes Tamara (kajakos): 583 ezer forint/hó

(Kizárólag a riói szereplésért járó jutalmakat vettük figyelembe, a korábbi olimpiai eredményekért és a profi sportolóknak járó havi kereset összege és az egyéb bevételek nem szerepelnek a kalkulációban. A 989 millió forintos riói összjutalom pedig csak a versenyzőknek járó összeg, ebben nem szerepel az edzőknek, csapatvezetőknek járó jutalom.)