Egymilliárd a riói magyar sportolóknak - Mennyi Hosszú Katinka vagy Kozák Danuta havi fixe?

Ha az előző olimpii óta eltelt időszakra vetítjük a riói magyar bajnokoknak járó bónuszt, akkor Hosszú Katinkánál havi 2,8 millió forint jön ki, Kozák Danuta jutalma pedig havi 2 millió.
Napi.hu, 2016. augusztus 21. vasárnap, 11:18
Fotó: Napi.hu

Az olimpiai bajnoki címért és helyezésekért jutalom jár a magyar sportolóknak. Az összeg függ egyrészt az elért helyezéstől: az elsőtől nyolcadik helyezésig jár a jutalom, de befolyásolja az is, hogy egyéniben vagy csapatban érték-e el az eredményt. Így néz ki a mérleg a 444.hu és saját gyűjtésünk alapján. A riói szereplésért 37 sportoló vagy csapat kap jutalmat, összesen adómentesen 989 millió forint értékben.

 • A legtöbbet Hosszú Katinka kapja. Neki 136,4 millió forint jár az egyéniben nyert három aranyéremért (3x35 millió forint) és egy ezüstért (25 millió forint), valamint a váltóban elért hatodik helyért (6,4 millió forint).
 • Kozák Danuta az egyéniben elért olmpiai bajnoki cím (35 millió forint) mellett párosban (31,5 millió forint) és a négyesben (28 millió forint) is nyert, ami összesen 94,5 millió forintos jutalmat jelent.
 • Szabó Gabriella - aki Kozák Danutával párosban és a kajaknégyesben is nyert Rióban - 59,5 millió forintot kap.
 • Az olimpiai bajnok kajaknégyesben Kozák Danuta és Szabó Gabriella csapattársainak, Fazekas-Zur Krisztinának és Csipes Tamarának fejenként 28-28 millió forint jár.
 • Szász Emese vívó az aranyéremért 35 millió forintot kap.
 • Szilágyi Áron - aki megvédte londoni olimpiai bajnoki címét - vívó szintén 35 millió forinthoz jut a riói aranyáért.

Bár Kapás Boglárka nem nyert Rióban aranyat mégis több mint 41 millió forintot úszott össze: egyéniben egy bronzérmet kapott (20 millió forint) és egy negyedik helyet (15 millió forint) ért el, emellett a váltóval elért hatodik helyért is jár a jutalom (6,4 millió forint). Imre Géza vívó szerzett egy egyéni ezüstöt (25 millió forint), csapatban pedig bronzérmes (16 millió forint) lett, így 41 millió forint jutalomra jogosult. A női vízilabda-válogatott 13 tagja fejenként 10,5 millió forint prémiumban részesül a riói negyedik helyért, a férfi vízilabdacsapat szintén 13 tagja pedig az ötödik helyért fejenként 7 millió forinthoz jut. A sporttörvény szerint a olimpiai érmesek harmincöt éves koruk után járadékban részesülnek, amelynek összege megfelel a havi bruttó átlagbérnek. Az olimpiai járadék csak onnantól nem jár, ha az érintett sportolót a későbbiekben megválasztják a Nemzet Sportolójának (az a jelenlegi szabályok szerint havi 630 ezer forintot fizet).

Havi bónusz London óta

Profi sportolókról van szó, tehát többségüknek ez a munkája, ezért kapja a fizetését. A mostani olimpiai eredmény pedig a munkájukért járó jutalom. Ha kizárólag a riói szereplépésért járó jutalmat leosztjuk a londoni olimpiai óta eltelt négy évre, 48 hónapra, akkor így néz ki a helyzet a riói bajnokoknál:

 • Hosszú Katinka (úszó): 2,8 millió forint/hó
 • Kozák Danuta (kajakos): 1,97 millió forint/hó
 • Szabó Gabriella (kajakos): 1,24 millió forint/hó
 • Szilágyi Áron (vívó): 729 ezer forint/hó
 • Szász Emese (vívó): 729 ezer forint/hó
 • Fazekas-Zur Krisztina (kajakos): 583 ezer forint/hó
 • Csipes Tamara (kajakos): 583 ezer forint/hó

(Kizárólag a riói szereplésért járó jutalmakat vettük figyelembe, a korábbi olimpiai eredményekért és a profi sportolóknak járó havi kereset összege és az egyéb bevételek nem szerepelnek a kalkulációban. A 989 millió forintos riói összjutalom pedig csak a versenyzőknek járó összeg, ebben nem szerepel az edzőknek, csapatvezetőknek járó jutalom.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olvaso111, 2016.08.22 14:59

Lehet utánuk csinálni, az írigykedés és a más zsebében turkálás helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hoher, 2016.08.21 20:41

Azert ha megnezzuk a focistak mennyi zsetont kaptak az eb utan na az inkabb no comment. Az mennyivel er tobbet mint egy olimpiai arany. Raadasul ki se jutottak volna ha nem toljak fel a letszamot... A jutalmat megerdemlik a sporolok de az osszeget sokallom az eletjaradek meg pofatlansag foleg h ebbol az osszegbol semmit nem adoznak. A pornep meg a szar fizetese utan adozik is es meg nyugdija se lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2016.08.21 14:39

Ja, és a 35. életévük betöltése után havi járadékot is kapnak.
Bírjuk pénzzel a sok eltartottat. miközben a lakosság fele a szegénységi küszöbön toporzékol, mert a tetves politikusok nem hagyják, hogy többet keressünk, és agyonadóztatják a népet, a vállalkozásokat.
Szeretnék látni egy összegző közzétételt, hogy mennyi az összes díjazott száma, és arra mennyit költünk havonta, és mennyit fizettünk ki egyösszegben.
Kossuth-díjasok, egyéb díjasok, Nemzet színésze, Nemzet sportolója, stb., ezeknek havonta mennyit folyósítunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html